Suudi Arabistan'da bir modernleşme reformu daha: Çarşaf giymek yasaklandı!

Suudi Arabistan'da  bir modernleşme reformu daha: Çarşaf giymek yasaklandı!
Suudi Arabistan yönetimi, kız öğrencilerin okullardaki sınav salonlarına çarşaf giyerek girmelerini yasakladı. Yeni uygulamaya göre kız öğrenciler artık okul üniforması giyecekler.

Suudi Arabistan'da kadın hakları ihlali olan çarşaf giyme zorunluluğuyla ilgili geçmiş yıllarda gelişmeler yaşanmıştı. Ancak çarşaf giyme zorunluluğunun kaldırılmasıyla birlikte ülke aşamalı olarak modernleşme sürecine girmişti.

Son zamanlarda Suudi Arabistan'da daha önce alınan kararların tersine çevrildiği ve geleneksel kıyafetlerin yerine modernleşme adımları atıldığı gözlemleniyor.

23.png

Bu bağlamda, Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim ve Öğretim Değerlendirme Komisyonu tarafından alınan yeni bir kararla, kız öğrencilerin sınav dönemlerinde çarşaf giyerek sınav salonlarına girmesi yasaklandı.

Yeni karara göre, tüm kız öğrencilerin sınav günlerinde okul üniforması düzenlemelerine uyması gerekiyor.

2.jpg

MODERNLEŞME REFORMLARININ BİR PARÇASI...

Yeni karara göre, kız öğrencilere çarşaf giymeme konusunda özgürlük tanınırken, "ahlak kurallarına" uymaları isteniyor. Bu karar, Riyad'ın kadınlarına destek vererek Krallığın gücünün önemli bir parçası olarak gördüğü ve 2030 vizyonuyla uyumlu bir dizi reformun parçası olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan, Afganistan'da Taliban yönetiminin geçtiğimiz yıl üniversite eğitimini kız öğrenciler için yasaklaması büyük tepkilere neden olmuştu. Bu karar, ülkedeki erkek ve kız öğrenciler arasında yoğun tepkilere yol açmıştı.

541.webp

ALKOL SATIŞ YASAĞI KALDIRILDI!

Geçtiğimiz aylarda, Suudi Arabistan'da, 70 yıl aradan sonra ilk kez bir alkol satan dükkanın açıldı.

Bu mağaza, Riyad'daki yabancı temsilciliklerin bulunduğu bir noktada yer alacak ve sadece gayrimüslimlere hizmet verecek.

Mağazada şu anda likör, şarap ve sadece iki çeşit bira satılıyor ve müşterilerin diplomatik kimliklerini göstermeleri ve içeride cep telefonlarını kullanmamaları gerekiyor. Daha önce diplomatlar, alkollü içecekleri diplomatik tesislerde özel servisler aracılığıyla ithal ediyorlardı.

23.jpeg

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, Suudi Arabistan'da alkol edinmek, satın almak veya kendi içkilerini üretmek yasa dışıdır ve bu tür faaliyetler ciddi cezalara tabi tutulmaktadır.

Son olarak, Suudi Arabistan'da alkol satışı 1950'lerin başından bu yana yasaklanmıştır.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar