Süt üreticileri uyardı: 2 yıldır dişi hayvan kesimi devam ediyor, kriz kapıda!

Süt üreticileri uyardı: 2 yıldır dişi hayvan kesimi devam ediyor, kriz kapıda!
Uzun zamandır uyarıda bulunan süt üreticileri, yaklaşan kriz için uyarısını yeniledi. Son iki yıldır dişi hayvan kesiminin devam ettiği belirtilerek 2023’te canlı hayvan arzında daralma görülebilir uyarısı yapıldı.

KESİM DEVAM EDİYOR: SÜT KRİZİ KAPIDA!

Özellikle çiğ süt fiyatlarının maliyetin çok altında tutulmasından şikayetçi olan süt üreticileri, mevcut durumdan ötürü mağdur oluyor. Süt miktarı azaldı, düşük tutulan fiyatlardan dolayı birçok üretici hayvanlarını kesime götürmek zorunda kaldı.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun sektörü değerlendirdi. Türkiye''de süt ve süt ürünleri üretiminin 2021''de 23,2 milyon ton olduğunu ifade eden Coşkun "İhtiyacımız, sektörün tüm girdi kaynaklarında uluslararası standartlarda kalite ve verimlilik odaklı üretim modellerinin geliştirilmesi" dedi.

 

“İHRACATTA YÜZDE 9,1’LİK AZALMA VAR”

Üretim miktarının bu yıl ise yüzde 3 azalarak 22,5 milyon ton civarında olmasının beklendiğini belirten Coşkun, "Sektörün dış ticaretine bakıldığında 10 aylık verilere göre ihracatta bu yıl geçen yıla göre miktar olarak yüzde 9,1 azalma, cari olarak yüzde 35,4 artış görülmektedir. Yıl sonu tahminimiz ise ihracatımızın 212 bin ton seviyelerinde gerçekleşeceği yönündedir. İhtiyacımız, sektörün tüm girdi kaynaklarında uluslararası standartlarda kalite ve verimlilik odaklı üretim modellerinin geliştirilmesi. 2023 yılında süt sektörünün, üretim, tüketim ve dış ticarette yeniden yukarı yönlü bir ivme kazanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

 

“SON İKİ YILDIR DİŞİ HAYVAN KESİMİ DEVAM EDİYOR”

Üretim maliyetlerindeki artışın sektörde yarattığı olumsuzluklara işaret eden Coşkun, kırmızı ette girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle son iki yıldır dişi hayvan kesiminin devam ettiğini, bu durumun, şimdi süt arzını, gelecekte de besi sığırcılığını olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

"CANLI HAYVAN ARZINDA DARALMA GÖRÜLEBİLİR"

Coşkun, bu yılın 10 ayında 66 bin 807 baş canlı hayvan ithal edildiğini belirterek, "İki yıldır kesim yapılması ve kırmızı et besicisinin maliyetlerindeki artışlar nedeniyle 2023’te canlı hayvan arzında daralma görülebilir. Döviz kurunda yaşanan artışlardan dolayı hayvan ithalatı, besilik materyal alımı, çiftliklerin sürü yenilemesi ve yeni yatırım girişimleri zorlaşmaktadır" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar