Süresiz nafaka sistemine son veriliyor! İşte yerine gelecek yeni sistem

Süresiz nafaka sistemine son veriliyor! İşte yerine gelecek yeni sistem
Süresiz nafaka sistemine son veriliyor! İşte yerine gelecek yeni sistem Yeni yapılacak çalışmada, nafaka sistemine süre sınırı getirilmesi ve kadının mağdur edilmeden süresiz nafaka sistemine son verilmesi yönünde adım atılacak.

Hükümet, uzun süredir tartışma konusu olan süresiz nafaka, boşanma süreçlerinin uzunluğu ve çocukların velayeti konularında yeni bir sistem oluşturmak için bir çalışma başlatıyor.

Alınan bilgilere göre, Adalet Bakanlığı, aile hukukunda yapılacak değişiklikler için geniş katılımlı bir çalıştay düzenleyecek. Bu çalıştaya üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yargı mensupları ve uluslararası alanda uzmanlaşmış akademisyenler davet edilecek. Dünya genelinde benzer uygulamalar da incelenecek ve tüm görüşler alındıktan sonra Adalet Bakanlığı Bilim Komisyonu, aile hukukunda yapılacak değişiklikler konusunda bir taslak hazırlayacak.

EVLİLİK SÜRESİ BAZ ALINACAK

AK Parti hükümetleri döneminde süresiz nafaka konusu zaman zaman gündeme gelmiş, ancak yeni bir sistem oluşturulamamıştı. AK Parti'nin önceki dönemde hazırladığı taslak çalışmada, nafaka ödeme süresine üst sınırlar konulması ve evlilik süresine göre nafaka ödenmesi önerisi ortaya atılmıştı. Bu taslakta, 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl süreyle nafaka ödenmesi öngörülmüş ve evlilik süresine göre kademeli bir sistem getirilmesi teklif edilmişti. Yeni çalışmada da nafaka sisteminde süre sınırlaması getirilmesi ve süresiz nafakanın kadınları mağdur etmeden sonlandırılması amaçlanıyor.

BOŞANMA SÜRECİ KISALACAK

Geçmiş dönemde hazırlanan taslağa dayalı olarak yapılacak çalışmalarda, nafaka ve velayet gibi uyuşmazlıklar nedeniyle uzayan boşanma davalarının hızla sonuçlanması hedefleniyor. Bu amaçla, nafaka, velayet veya mal rejimi gibi konularda davaların ayrı ayrı ele alınması, boşanmanın ise tarafların rızası varsa kısa sürede tamamlanması gereken bir düzenleme planlanmıştır. Birçok Avrupa ülkesinde, boşanma davası ile nafaka veya mal paylaşımı davasının ayrı ayrı ele alındığına dikkat çekilirken, Türkiye'de bu davaların genellikle bir arada yürütüldüğüne işaret edilmektedir.AK Parti kaynakları, uzun süren boşanma davalarının tarafları mağdur ettiğini belirterek “Taraflar arasındaki mal ayrılığı, nafaka, tazminat problemleri, tüm bunlar tek dava içinde görüldüğünde boşanma davası da bu süreç içinde gecikiyor. Boşanma ve tazminat konularını ayrı ayrı değerlendirebilecek bir sistemin kurulması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Adalet Bakanlığı'nın yapmayı düşündüğü çalışmada, boşanma davalarına zorunlu ara buluculuk sistemi getirilmesi planlanmaktadır. Bu sisteme göre, boşanma davası açmadan önce tarafların bir ara bulucu tarafından yönlendirilmesi ve anlaşmaları zorunlu olacaktır. Nafaka, tazminat, ve velayet gibi konular, zorunlu ara buluculuk kapsamına alınacaktır. Taraflar, ara buluculuk aşamasında anlaşamazlarsa bu konularda yargıya başvurabilecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar