Sumağın faydaları nelerdir, sumak ne işe yarar

Sumağın faydaları nelerdir, sumak ne işe yarar
Özellikle Covid-19 gibi salgın hastalıklarla mücadelede antibakteriyel özellikleri olduğu belirlenen sumağın, pek çok alanda sağlık dostu olduğunu biliyor muydunuz? İşte, sumağın ne işe yaradığı, nelere iyi geldiği en çok merak edilenlerin arasında.

Sumak, çalı görünümündeki bir bitkiden elde edilen meyvesiyle dikkat çeker. Kırmızıya yakın renkte ve ekşi bir tatta olan bu meyve, kurutulduktan sonra sofra tuzu ile harmanlanır ve baharat olarak kullanılıyor. Özellikle yeni anne olmuş kadınlar arasında yaygın olarak bilinen bir faydası, anne sütünü artırır.

Ancak, sumağın sadece bu özelliği değil, aynı zamanda güçlü antioksidan özellikleriyle de ön plana çıktığı belirtiyor. Hücreleri kanserleşmeye karşı koruyan sumağın, çeşitli kanser türlerine karşı da koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ayrıca, antioksidan özelliği sayesinde kalp-damar hastalıkları ve kronik hastalıklara karşı da koruma sağlar.

Sumak, antiinflamatuar özelliği ile grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla mücadelede etkili olur. Ayrıca ateş düşürücü özelliği ile de bilinirken, içerisinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sumağın antifungal ve antibakteriyel etkisi, enfeksiyon hastalıklarının yok edilmesine katkı sağlar. Solunum yolları ve boğaz bölgesinde oluşan enfeksiyonlara karşı sumak çayının tüketilmesi, boğaz ağrısı ve öksürük gibi etkileri önler.

Ayrıca, sumak güçlü bir idrar söktürücü özelliği de bulunuyor. İdrar yolu enfeksiyonlarından koruma sağlarken, tansiyonu düşürebilir ve kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler.

Sumak yaprağının antiseptik, ishal ve kan kesici, ateş düşürücü özellikleri olduğu için infüzyonları ilaç sanayisinde sıklıkla kullanılıyor. Bilimsel araştırmalar, sumak tohumlarının akciğer enfeksiyonlarına iyi gelir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar