Sudan’daki çatışmalarda ölü sayısı 459’a yükseldi

Sudan’daki çatışmalarda ölü sayısı 459’a yükseldi
Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki 72 saatlik ateşkese rağmen çatışmaların sürdüğü, ölü sayısının ise 459’a yükseldiği bildirildi.

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki ateşkese rağmen silah sesleri duyulmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çatışmalarda can kaybı sayısının 420’den 459’a, yaralı sayısının ise 4 bin 72’ye yükseldiğini duyurdu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi Afrika Bölge Direktörü Patrick Youssef, ateşkesin ülkenin tamamında uygulanması ve sivillere zaman vermesi için devam etmesi gerektiğini belirtti. Çatışmalar nedeniyle binlerce Sudanlının Mısır ve Çad’a kaçtığı öğrenildi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve ABD''nin, Sudan''da arabuluculuk çalışmaları devam ederken, çatışmalar nedeniyle ülkeler vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, 87’si Ukrayna vatandaşı olmak üzere toplam 138 kişinin Mısır’a tahliye edildiği açıklandı. Güney Kore 28 vatandaşını, Japonya da 53 vatandaşını tahliye etti. İngiliz hükümeti ise vatandaşlarının Sudan’dan geniş çaplı tahliyesini başlattığını açıklarken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği yüzbinlerce kişiyi bölgeden uzaklaştırmak için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Yapılan açıklamada 270 bin kişinin Sudan’dan tahliye edilmesinin planlandığı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Sudan’daki taraflar arasında gece yarısından itibaren 72 saatlik ateşkes ilan edildiğini duyurmuştu.

Sudan’da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF’nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF’nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.(İHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar