Staj ve çıraklık mağdurlarının gözü Meclis’te

Staj ve çıraklık mağdurlarının gözü Meclis’te
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına dahil edilemeyen staj ve çıraklık mağdurları, haklarını elde etmek için çabalarına devam ediyorlar. Yaklaşık 250 bin stajyer ve çırak, umutlarını 1 Ekim'de meclisin açılmasıyla görüşülecek olan torba yasaya bağlamış durumda.

Sevcan GİRGİN/ Günboyu

Meslek liseleri ve üniversite stajlarını tamamlayan kişiler, 1987 yılında yürürlüğe giren 3308 sayılı Kanun ile sigorta başlangıcı yapmış olsalar da emekli olma hakkını elde edemiyorlar. Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık dönemlerini SGK kayıtlarında görmek mümkün. Ancak, emeklilik için gerekli primlerin ödenmemesi nedeniyle staj ve çıraklık dönemi emeklilik hesaplamasına dahil edilmiyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası çerçevesinde, 8 Eylül 1999'dan önce sigorta kaydı olanlar yaş sınırlaması olmaksızın emekli olma hakkına sahipken, staj ve çıraklık mağdurları bu avantajdan yararlanamıyor. Staj ve çıraklık mağduriyeti sıkça gündeme gelse de, bu konuda henüz bir çözüm açıklanmış değil.

Staj ve çıraklık mağdurları, her gün Twitter gibi sosyal medya platformlarında etiket kampanyaları düzenleyerek seslerini duyurmaya çabalıyorlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar