Staj ve çıraklık mağdurlarını sevindirecek gelişme!

Staj ve çıraklık mağdurlarını sevindirecek gelişme!
Milyonlarca kişinin yıllardır beklediği EYT düzenlemesi yasalaşırken, 2 milyondan fazla kişi emekli oldu ancak staj ve çıraklık döneminde olanlar ise emekli olamadı. Staj ve çıraklık mağdurları hükümetten çözüm için adım beklerken yeni bir gelişme yaşandı.

DAMLA BAYLANGÜNBOYU

EYT düzenlemesiyle milyonlarca vatandaş emeklilik hakkı kazandı. Şimdi ise gözler staj ve çıraklık sigortasına çevrildi. Beklenen düzenleme çıktığı takdirde staj ve çıraklık mağdurlarına borçlanma imkanı tanınacak.

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olan vatandaşların emekli olabilmesi adına yaş şartı kaldırıldı. EYT sorununun çözülmesiyle beraber staj ve çıraklık mağdurları da harekete geçti.

STAJ VE ÇIRAKLIKTA MEVCUT SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Şu anki mevzuata göre; staj ya da çıraklık için yapılan sağlık sigortaları olarak primlendiriliyor. Bu nedenle emeklilik için gereken primler yatırılmıyor. Halihazırdaki yasaya göre de staj ve çıraklık başlangıcı olarak sayılmıyor ve primler de emeklilik hesabında kullanılmıyor.

BORÇLANMA İMKANI

Staj ve çıraklık mağduriyeti konusunda atılacak yeni adımlar merakla bekleniyor. Bu mağduriyete tepki gösteren milyonlarca kişiye borçlanma imkanı söz konusu olabilecek. Beklenen olduğu halde çıraklık sigorta girişi olanlar, bu dönemler için borçlanma yaparak, söz konusu süreleri uzun vadeli sigorta kollarından saydırabilecek, işe başlangıç tarihi yapabilecek. Böylelikle çıraklık yapanların işe başlangı tarihleri geriye çekilecek.

BAKAN BİLGİN NE DEMİŞTİ?

Staj ve çıraklık sigortası hakkında seçim öncesinde açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Vedat Bilgin, "Onlarla kimse bir iş akdi gerçekleştirmiyor. O yüzden, onların iş emeklilik primleri ödenmemiş kabul ediliyor. Bu nedenle, mağduriyet kabul edilemez. Çıraklıkta ise farklı bir durum var. O sebeple çıraklığa yönelik çalışmalarımız bulunuyor” ifadelerini dile getirmişti.

YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum
Öne Çıkanlar