Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Sosyal medya ve gerginlik sarmalı

Günlük hayatımızda sık sık gündemi takip ederiz. Kimi televizyondan kimi internetten kimi ise gazetelerden gündem takip etmeye çalışır. Yıllar içinde gelişmeleri takip etmek için kullandığımız kitle iletişim araçları gündeme ulaşma ve katılma hızımızı oldukça ileriye taşıdı. En basit örnek olarak artık gündeme ait bir yazıya, videoya, ses kaydına ya da görsele tek bir cep telefonundan ulaşabiliyoruz. Ve içinde olduğumuz dönemde her ne kadar fiyatları git gide uçuşa geçse de hemen hemen herkeste cep telefonu ve internet bağlantısı bulunuyor. Haliyle isteyen herkes ülkede ve dünyada yaşanan en ufak gelişmeye en hızlı şekilde ulaşabiliyor.

Gündemi takip etmek için en çok kullanılan araçlar genellikle sosyal medya uygulamaları oluyor. Bu uygulamalar arasında da en popülerlerinden birisi şüphesiz Twitter. Diğer sosyal medya uygulamaları ya da forumlar da oldukça fazla kullanıcı ve akışa sahip ancak bence hiçbiri Twitter kadar hızlı ve iyi etkileşim sağlamıyor. Dünyada zaten yaygın olarak kullanılan Twitter son 5-6 senedir Türkiye''de de oldukça popüler. Bu popülerlik nedeniyle hemen hemen her marka, spor takımı, ünlü, siyasi Twitter''ı sık ve etkili kullanmaya çalışıyor. Çoğu zaman bu durum olumlu etkileşim fırsatı olurken bazı durumlarda negatif tepki ve dijital linç girişimlerine de çok kolay ev sahipliği yapabiliyor. Artık insanlar aklından geçeni yazıp anında geri dönüşüm almaya çok alıştı ve sevdi. Bu yüzden diğer tek taraflı ve yavaş kitle iletişim uygulamaları hızla terk edildi. Ben de bir kullanıcısı olarak Twitter üzerinden gündemi takip etmeyi seviyorum. Ancak son dönemde artan dijital zorbalık ve linç akımları tadımı kaçırmayı başarıyor. Sosyal medyada yazı olarak paylaşılan bir metin her zaman ulaştığı kişilere aynı duygu ve anlamları yaşatmayabilir. Bunu en aza indirgemek için Türkçe ve emoteları kullanmak gerekiyor. Türkçe kullanımı ve doğru kelime kullanımları karşı tarafa aktarmak istediğimizi genel hatlarıyla sağlarken emotelar hissettirmek istediğimiz farklı ve kinayeli duyguları doğru hissettirmek için oldukça önemli. Yanlış kelime ve emote kullanımı (ya da kullanılmayışı) okuyucuya amacından farklı hisler yaşatabilir ve durum doğal olarak bir çatışma ortamı doğurur. Bu ortamın oluşması için sadece doğru temeller üzerine kurulmamış yanlış anlaşılmaya müsait paylaşımlara da gerek yok tabii ki.

Türkiye gibi genel olarak tez canlı ve gergin bir ülkede insanlar olumlu bakmadıkları düşünce ve paylaşımlara nefret kusmak konusunda oldukça iyi. Hemen hemen her konuda gerginlik oluşabiliyor Twitter''da ama genel olarak ateşim çıktığı konu başlıkları siyaset ve spor oluyor. Siyasi bir gelişme sonrası çıkan paylaşılan bir tweetin altındaki yorum kısmı adeta bir savaş alanı oluyor. Hakaret, ötekileştirme ve ırkçılık oldukça sık görülen bir tepki Twitter''da. Özellikle futbol müsabakaları öncesi sırası ve sonrasında yaşanan gelişmelerde de oldukça hızlı ve toplu saldırılar yapıyor taraflar birbirine. Durum böyle olunca sakin bir kullanıcı herhangi bir spor sayfasının yorum kısmında mantıklı ve düzgün yorumlara rastlayamaz olur ve zamanla kendi hobilerinde uzaklaşır. Birebir olamasa da dijital platformalar da gördüğü bu toksik ortam insanı ister istemez gerer ve mutsuz eder bu yüzden iyi bir medya okuryazarı olup sosyal medyayı kendi ilgi alanımıza göre dizayn etmeliyiz. Yoksa ister istemez içine girip maruz kaldığımız bu yorum ve mesaj kazanından mental olarak yorgun ayrılabiliriz.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları