Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Son viraja girilirken kimse güvende değil

Organizasyona ev sahipliğini kazanma süreci, düzenleneceği tarih, seyircilere konulan yasaklar ve stadyum inşaatlarında binlerce işçinin öldüğü iddialarıyla beraber başlayan Dünya kupasında 10 günü geride bıraktık. Bu saha dışı konular turnuva sonrasında da devam edecektir. Sorgulanması ve araştırılması gereken birçok konu var. Ama tüm bu tartışmalar meşin yuvarlak yeşil çimde gezdikçe haliyle geri plana atıldı. Her kıtadan onlarca ülkenin katıldığı bu turnuva haliyle tüm dünyada geniş yankıya neden oldu. 4 yıl bu sahnede yer almanın hayalini kuran taraftarlar yine tribünlerde yerini alarak turnuvaya renk kattı. Özellikle Afrika takımlarının varlığı hem görsel hem de işitsel olarak fazlasıyla fark ediliyor. Afrika temsilcisi bir ülkenin maçı olduğu zaman sürekli bir üflemeli çalgı sesi maça eşlik ediyor. Bu da turnuvaya renk katan en önemli unsurlardan. Tabii Güney Afrika''da düzenlenen turnuvadaki ünlü vuvuzela hoş hatıralar bırakmamıştı izleyicide. Her maçta vuvuzela sesine uzun süre maruz kalmak pek hoş bir tecrübe olmamıştı.

Gelelim saha içi sonuçlarına, sürprizlerine, hayal kırıklıklarına. Öncelikle iki maç oynamış ev sahibi Katar''a değinmek istiyorum. Aylardır hazırlık maçlarıyla özel olarak hazırlandıkları söylenen bir takım için oldukça yetersiz bir organizasyon oluşturmuşlar. Zaten oldukça düşük profilde olan Katar beklendiği gibi, oynadığı iki maçtan da yenilgiyle ayrıldı. Grubun favorisi Hollanda ise Katar''ı yendikten sonra Fenerbahçe''nin gol krallığına oynayan forveti Valencia''nın ülkesi Ekvador ile berabere kalarak grubundan çıkmayı garantiledi sayılır. B grubunda ise Galler-İran maçında son dakikada yediği goller sonra işini oldukça zora soktu. Grubun kaderini belirleyecek son maçlarda ise tüm gözler ABD-İran karşılaşmasında olacak. Hem futbol hem de politik anlamda bu maç enteresan görüntülere sahne olabilir. Turnuvanın en büyük sürprizlerinden biri C grubunda yaşandı. Kupanın en merak edilen takımı Arjantin göz ardı edilen düşük profil takımlardan Saudi Arabistan''a 2-1''lik skorla yenildi. Yenilginin yanı sıra ortaya konan oyun Messi önderliğindeki Arjantin için büyük bir hayal kırıklığı oldu. İkinci maçında Meksika''yı yenen Arjantin''in bu oyun ile finali görmesi pek mümkün gözükmüyor. Dünya kupasındaki ilk golünü Saudi Arabistan karşısında bulan Lewandowski ise şu anlık 4 puan ile grubunun zirvesinde olsa da yine ilerisi için bana umut vermedi. Bir önceki dünya kupasının sahibi Fransa ise Benzema, Nkunku, Pogba ve Kante gibi yıldız isimlerinden yoksun halde de etkili oyununu sürdürmeyi başardı. Maç içi ansızın vitesi artırabilen Fransa hâlâ favoriler arasında gözüküyor.

Benim sürpriz yapacak takımlar listemin başında olan Danimarka ise iki maçta sadece 1 puan alarak hayal kırıklığı yarattı. Son maçta Avusturalya''yı yenemezse Danimarka için kupa macerası son bulacak. İki büyük favori takımın bulunduğu E grubunda ise işler biraz karışık. İspanya, kendi oyununu dikte ederek oynadığı iki maçta 4 puan alarak şimdilik rahat bir konumdayken Almanya, 1 puan ile son sırada yer alıyor. Almanya''yı sürpriz bir şekilde geriden gelerek 2-1 yenen Japonya ise zoru başarıp oldukça etkisiz Kosta Rika''ya yenildi. Bu beklenmedik tablo sonucunda son maçlarda her şey değişebilir. Ama tahminim Almanya ve İspanya''nın hata yapmayarak gruptan çıkacağı yönünde. Altın jenerasyon ile uzun zaman başarı yakalayacağı söylenen Belçika''nın grubu olan F grubuna bakacak olursak bizleri yine enteresan bir tablo karşılıyor. Yakaladıkları altın jenerasyon ile henüz net bir başarı elde edemeyen Belçika oldukça formsuz ve aciz bir oyun ortaya koyuyor. Kadrosunda birçok kaliteli oyuncu barındırsa da Belçika hiç ümit vadetmiyor. Yine gruptan çıkma şansları var ama ilerisi için şüpheliyim....

Sambacıların grubu olan G grubunda ise sonuçlar kısmen beklendiği gibi ilerliyor. Brezilya iki maçını kazanarak gruptan çıkmayı başarırken İsviçre, Kamerun ve Sırbistan için her şey son maça bağlı olacak. Ben Sırbistan''dan daha iyi bir tablo beklerdim ama yaratıcılık eksikliği onlara büyük eksi yazdı. Ve gelelim son grup olan H grubuna. Turnuva öncesi büyük gündem oluşturan Ronaldo ve Portekiz Millî Takımı saha içinde ciddi bir sorun yaşamadan iki maçta 6 puan alarak gruptan çıkmayı başardı. Oyun olarak çok istikrarlı olmasalar da dönem dönem üst düzey yetenekli ayaklara sahip olmaları onları birçok dertten kurtarıyor. Bu grupta aynı G grubu gibi sıralandı. 2. Gana, 3. K. Kore ve 4. Uruguay için hâlâ gruptan çıkma şansı bulunuyor.

Turnuva şu ana kadar ortalama altı bir izlenilirlik sunsa da ilerisi için bana oldukça ümit veriyor. Birçok maçın 0-0 sonlanması izleyicilerin canını sıksa da dediğim gibi ileride oluşabilecek eşleşme ve senaryolar şimdiden heyecanlanmak için bir sebep bence.

Bakalım bol sürprizli turnuvanın grup aşaması nasıl sonlanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları