Biden yine 'soykırım' dedi, Dışişleri Bakanlığı anında yanıt verdi!

Biden yine 'soykırım' dedi, Dışişleri Bakanlığı anında yanıt verdi!
Başkanlığının ilk yılında 1915 olayları için soykırım diyen ABD Başkanı Biden, bugün yaptığı açıklamada da 1915 olayları için bir kez daha soykırım ifadesini kullandı.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 1915 olaylarının 107’inci yılına ilişkin yaptığı açıklamayı paylaştı. Biden’ın açıklaması “24 Nisan 1915’te Osmanlı otoriteleri Ermeni entelektüelleri ve cemaat liderlerini tutuklandı. Böylece 20’inci yüzyıldaki en kötü vahşetlerden biri olan Ermeni soykırımı başladı” ifadeleriyle başladı.

ABD Başkanı Joe Biden 2021’de yaptığı 24 Nisan açıklamasında da “soykırım” ifadesini kullanmıştı. Türkiye’de iktidar ve muhalefetten Biden’ın soykırım açıklamasına tepkiler yöneltmişti.

DIŞİŞLERİNDEN YANIT GECİKMEDİ

Dışişleri Bakanlığı''ndan 1915 olayları ile ilgili bazzı ülkelern yaptığı açıklamalara tepki geldi. " Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır." ifadeleri kullanılan açıklamada, ABD Başkanı Biden''ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanına da sert tepki gösterildi, ''Tarihi olgularla bağdaşmayan açıklamanın geçerliliği yoktur'' denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden''ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz.

Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar