Biden yönetimi Türkiye konusunda düğmeye bastı

Biden yönetimi Türkiye konusunda düğmeye bastı
ABD'li yayın organı Wall Street Journal'ın (WSJ) konuya yakın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Türkiye'nin Ukrayna savaşında oynadığı rolün ardından Biden yönetimi, F-16 satışının önünü açabilecek yeni silah satışları konusunda çalışmalarını artırdı.

BIDEN YÖNETİMİ TÜRKİYE KONUSUNDA DÜĞMEYE BASTI

Buna göre Biden yönetimi, Senato ve Temsilciler Meclisi liderlerine geçen ay gönderdiği gayrı resmi bildirimde, Türkiye''ye bazı F-16 parçaları ile bu uçaklarda kullanılacak füze ve radar sistemleri satılması konusunda hazırladığı taslağı kongreye gönderdi. Kongrede bu satışa itiraz edilmemesi durumunda ilerleyen günlerde resmi satış bildiriminin kongreye yapılması bekleniyor.
 
BIDEN YÖNETİMİ DÜĞMEYE BASTI
 
Yetkililer, Biden yönetiminin bu adımında Türkiye''nin Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelere öncülük etmesi ve Ukrayna ordusuna SİHA desteği vermesinin etkili olduğuna dikkati çekti. Böylelikle Biden yönetimi Türkiye''ye silah satışının önünü açacak çalışmalar konusunda düğmeye basmış oldu.
 
F-16 SATIŞLARININ ÖNÜ AÇILABİLİR
 
Ayrıca yetkililere göre bu silah satışının kongrede kabul görmesi, Türkiye''ye 40 adet F-16 satışına ilişkin kamuoyunun gündeminde olan diğer bir silah satışının da kongrede önünü açabileceğine dikkat çekti. Söz konusu pakette AIM-9 Sidewinder ve AIM-120 Amraam füzelerinin yanı sıra radar ve diğer gelişmiş ekipmanların bulunduğuna dikkat çeken bir yetkili, paketin 400 milyon dolar değerinde olduğunu aktardı.
 
ŞİMDİLİK YORUM YAPILMADI
 
ABD Dışişleri Bakanlığından Wall Street Journal''a yapılan açıklamada ise teklif resmiyet kazanıncaya kadar bu konuda bir yorum yapamayacakları belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı''nın kongreye mart ayında gönderdiği mektupta, "Türkiye''ye F-16 satılmasının ABD''nin ulusal çıkarlarına uygun olduğu" değerlendirmesi yapılmıştı. (AA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar