Son dakika... Türkiye sandık başında! Oy verme işlemi başladı

Son dakika... Türkiye sandık başında! Oy verme işlemi başladı
Son dakika... 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri çerçevesinde İstanbul’da saat 08.00 itibariyle oy kullanımı başladı.

İstanbul'da, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy verme işlemi saat 08.00'de başladı. Sandık başına gelen vatandaşlar, güvenlik önlemleri altında okullara getirilen oy pusulalarıyla oy kullanma sürecini başlattı.

Bugün Türkiye, 5 yıl süreyle görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için sandık başında. Oy verme işlemi 32 ilde bir saat erkene alınarak başlatıldı. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamında, yaklaşık 208 bin sandıkta 61 milyondan fazla seçmen oy kullanacak.

Seçmenler, sadece kendi seçim çevrelerinde yapılan seçimler için oy kullanabilecekler. 30 büyükşehirde seçmenler, büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar. Diğer illerde ise belediye başkanı, il genel meclisi üyeliği, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak.

Köylerde ise oy verme işlemi il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için gerçekleştirilecek.

Oy pusulaları renklerine göre ayrılacak: büyükşehir belediye başkanlığı için "beyaz", belediye başkanlığı için "mavi", il genel meclisi üyelikleri için "turuncu", belediye meclisi üyeliği için ise "sarı" renkte olacak. Tüm oy pusulaları tek bir zarfa konulacak.

9822170b-cd48-4860-8aa4-1f2b01712a98-002.webp

OY VERME SAATLERİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), doğudaki 32 ilde oy verme saatini mevsim şartları ve gün batış saatini göz önünde bulundurarak bir saat öne çekti.

Bu değişiklik nedeniyle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerdeki ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi 07.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Diğer illerde ise, oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.

Oy verme süresinin bitiminden önce, sandıklar kesinlikle açılmayacak, sandık seçmen listesindeki tüm seçmenlerin oylarını kullanmış olsalar dahi.

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Diğer illerde ise, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimleri için oy pusulalarının sayımı ve dökümü gerçekleştirilecek.

Hamileler, hastalar ve engellilerin sıra bekletilmeden oy kullanmalarına imkan verilecek. Yaşlılar da sıra bekletilmeden oy kullanacak ve bu kişilere yardım eden seçmenlere öncelik tanınacak. Oy verme kabinine cep telefonu, fotoğraf makinesi ve film makinesi gibi cihazların sokulması yasak olacak.

Oy kullanan seçmenler oy kullanma alanından ayrılacaklar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar