Son dakika... Herkes ne diyeceğini merak ediyordu! Bahçeli'den 50+1 çıkışı

Son dakika... Herkes ne diyeceğini merak ediyordu! Bahçeli'den 50+1 çıkışı
MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 50+1 çıkışına ilişkin açıklamalarına yanıt veren Bahçeli, geçmiş konuşmalarını hatırlatarak 50+1 formülünde ısrarcı olduğunu dile getirdi.

Almanya ziyaretinin dönüşünde uçakta soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 50+1 şartının değişmesini istediğini belirtmişti.

Erdoğan, açıklamasında "50+1 şartının değişmesi isabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa..." şeklinde konuşmuştu.

Erdoğan'ın bu çıkışı, Ankara kulislerini hareketlendirmiş, 'MHP'den kurtulmak istiyor' iddialarına yol açmıştı. Tüm gözler MHP’den gelecek açıklamaya çevrilirken, parti kurmayları "Salı gününü bekleyin" diyerek bugünü işaret etmişti.

GÖZLER BAHÇELİ'YE ÇEVRİLMİŞTİ

Partisinin grup toplantısında konuyu ele alan MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli, Erdoğan’ın sözlerini değerlendirdi:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni öven Bahçeli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üçüncü evreye geçişi sağlamı, demokratik nitelikli sistemsel başarısını sağlamıştır. Ucube sistem iddiaları ile çamur atmak milletimize saldırıdır. Devlet ve millet arasında uyum sağlanmışsa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne aittir. Karar alma süreci hızlanmıştır. Yeni sistemin yeterli demlenme süreci devam etmekte olup ilke ve esasları ile oturması güvence olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tek kullanımlık konjonktürel reçete değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelip geçici heves değil. Sistemin aksayan yönleri varsa düzeltilmeli" diye konuştu.

Erdoğan'ın 50+1 açıklamasına değinen Bahçeli, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ittifak konusundaki tespit ve değerlendirmeleri tutarlı ve anlamlıdır. Fakat bizim geçmişten bu yana söylediğimiz sözler de bellidir ve hiç değişme göstermemiştir. 7 Haziran 2018 tarihinde yapmış olduğum konuşmada, 'Çok partili siyaset hayatımızda 16 Nisan halkoylaması bir milat olmuştur. Yeni sistemde kutuplaşma ihtimali en aza çekilmiştir. Siyasi partilerin uzlaşmaktan, ahlaki bir ittifak kurmaktan başka bir ihtimali kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

"DÜN NE DEMİŞSEK BUGÜN DE AYNI DÜŞÜNCEDEYİZ"

Partisinin 50+ 1 konusunda aynı fikirde olduğunu dile getiren Bahçeli, şunları söyledi: "Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, muhtar seçmiyoruz. Cumhur'un bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı düşüncede, aynı çizgideyiz.

Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şöyle;

"Anadolu'da 1000 yıldır varoluşumuzun sırrı tehlikeleri zamanında sezen, tehditleri kaynağında eriten isabetli duruştur. Tarih boyunca Anadolu kıtaların kavşak noktası, ticaret koridorlarının kesişme rotası, mücadele sahasıdır. Coğrafyanın kader olduğu iddia edilir. Tarihin koordinatları doğru şekilde okunamazsa hayal kırıklığı kaçınılmazdır. "

"Beşeri cevher büyük Türk milletidir. Vatana adını veren millettir, ülkeye adını veren millettir, devlete adını veren millettir. Milletin adı ise Türk'tür. Millet kavramı üzerine kuşku uyandırmak isteyenlerin hedefi bellidir. Coğrafyanın mesajı, tarihin akış istikameti milli şuurla kavrandığında Allah'ın izniyle Türk milletine hiçbir mendebur niyet zarar veremeyecektir. "

"İmparatorluk mirasına sahip Türkiye'nin mücahir bölgelerinde ve kültürel etki alanlarında olan biten hiçbir krize duyarsız kalmayacağı tarihi ve coğrafi bir vakadır. Şam'dan Bağdat'a, Karabağ'dan Kudüs'e, Kırım'dan Kerkük'e, Kabil'den Keşmir'e, Üsküp'ten Trablus'a, Gazze'den Kahire'ye gelişen her hadisenin gelip dayanacağı yer Türkiye ve Türk vatanıdır. Bizi ne ilgilendirir dediğimiz gün, bağrımıza zehirli hançerin saplandığını çok geçmeden görür ve yaşarız. "

FİLİSTİN MESAJI

"Milli güvenliğimizin savunması vatan topraklarından değil, gönül, kültür bağlarımızın ilmik ilmik vicdanlara dokunduğu coğrafyadan yapılmalıdır. Filistin'in huzuru, Türkiye'nin huzurudur. Suriye'nin istikrarı Türkiye'nin istikrarıdır, Irak'ın esenliği Türkiye'nin esenliğidir. Filistin, 16. yüzyıldan itibaren egemenlik şemsiyemiz altına girmiştir. Aziz ecdadımız Filistin'i Şam Beylerbeyliği'ne bağlı 3 sancak altında bağlamıştır. Dün sancağımız olan Gazze'nin bugün felaketine sırt dönmemiz, suskun kalmamız milli ve manevi emanetlerimize saygısızlık olacaktır. Bizim için bu konuda tarafsızlık diye bir şey söz konusu olamaz. "

ERDOĞAN'IN ALMANYA'DAKİ GAZZE MESAJLARI

"Berlin'deki ortak basın toplantısında Sayın Cumhurbaşkanımızın, Almanya Başbakanı'nın üzerine çekinmeden haykırdığı gerçekler Türk milletinin her şeyi bilse de susmayı tercih eden bazı Arap ve İslam ülkelerinin ortak sesidir. Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyen milli basiret herkese dersini vermiş, muhatabının gevşeyen vidalarını da sıkmıştır. Gazze'de her saat başı 6 çocuk hayatını kaybetmektedir. İsrail'in soykırım suçuna sessiz kalanlar, 46 gündür süregelen devlet terörünü görmezden gelenler bir gün insanlık vicdanında mahkum olacaklardır. Almanya da bu kategoridedir. Çok şükür bizim geçmişimizin hiçbir sayfasında, gaz odaları caniliği, toplama kamplarının lekesi yoktur. Almanya'nın İsrail soykırımına ilik nakli yapanlar arasında bulunması feci bir sapma halidir. Türkiye'ye yeni nesil savaş uçağı satmak için ayak sürtmeleri... KAAN yakında havalanacak ve zora girmemizi bekleyenleri de inşallah teker teker çatlatacaktır. "

"SAVAŞ VE SOYKIRIM SUÇU SABİTLENMİŞTİR"

"Uyanışa geçen küresel vicdan, İsrail halkı arasındaki keskin bölünmeler, Netanyahu'yu yalnızlığa itmektedir. Çıkmaza sürüklenen, kafası ve kalbi rehin altında olan İsrail Başbakanı'nın siyasetten silinip gideceği günler uzak değildir. İsrail ve Filistin arasında acil ateşkes sağlanmalıdır. Artık tahammül eşiği aşılmış, savaş ve soykırım suçu sabitleşmiştir. Filistin'in yutulmasına, siyonizm masasında menü olmasına göz yummayacağız. Milli güvenliğimizi, egemenlik hukukumuzu, kardeşlerimizin tartışılmaz haklarını korumak için gücümüz neye yetiyorsa bihakkın yapacağız. "

"CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ, TÜRKİYE'NİN İSTİKBAL HAYSİYETİDİR"

"Cumhuriyetin yeni yüzyılında, Türk ve Türkiye Yüzyılı hedeflerinin temin sürecinin başında en büyük kozumuz 16 Nisan Halk Oylaması ile yönetim sistemimizde yapılan zamanlar üstü reformdur. Bu reformun mimar başı Türk milletidir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. evreye geçişini sağlamış ve demokratik nitelikli sistemsel başarısını sonuçlandırmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin üzerine gölge düşürmek, tek adam rejimi iddiaları ile çamur atmak bizatihi milletimize saldırıdır. Devlet ve millet arasında uyum varsa, bunun ana kaynağı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'dir. Devlet hayatında çatlak sesler dinmiş, karar alma süreçleri seriye bağlanmış, bürokratik oligarşinin suyu kesilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelip geçici bir heves değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi işi bitince buruşturulup köşeye atılacak tek kullanımlık konjonktürle reçete hiç değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye'nin istikbal haysiyetidir.

Elbette aksayan, tekleyen yönleri varsa mutabakatla ele alınıp düzeltilmelidir. Her yönetim sisteminin bir özü, hukuki meşruiyetini sağlayan demokratik bir özelliği vardır. Güçlendirilmiş parlamenter sistem hedefi ile milletimizin huzuruna çıkan zillet ittifakı amaçladığı ruhsatı alamamıştır. Milli irade Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni teyit etmiştir. İster iyileştirilsin isterse de güçlendirilsin, parlamenter sistem ihya edilseydi dejenere olması, devlet yönetimini krize sokması mukadder bir hayat gerçeği haline gelirdi. Hamdolsun aziz milletimiz kötürüm siyasetin ayak oyunları ile yönetilemeyen Türkiye'ye müsaade etmemiştir. "

CUMHUR İTTİFAKINA SAHİP ÇIKTI

"Sayın Cumhurbaşkanı ile diyaloğumuz hasbidir. Hiç kimse de aramıza giremeyecektir. Cumhur İttifakı ile ilgili polemik ve spekülasyon yapan güruhun durumu aynısıyla şudur. Sineğin akıllısı kiraza biner şehre gider, sineğin aptalı gübreye düşer, bunları gibi ahıra gider.

AKP'YE SİNAN OĞAN GÖNDERMESİ

Cumhur İttifakı'nda pazarlık yoktur. Biz zillet değil, Türk Milleti'nin kendisiyiz. Cumhur İttifakı'nın devamından yanayız, hiçbir şart altında kendi adımıza söylüyorum, ittifakın bozulmasına da geçit vermeyeceğiz. Kiminle istiyorsa görüşüp temas kurmasına destek verdik. Hatta partimizden ihraç edilen bir şahısla aynı kareye girmesine içimiz acısa bile ses çıkarmadık. Sanırım herkes mesajı anladı. "

İYİ PARTİ'DEKİ İSTİFALAR

"İYİ Parti'nin şu anki hali tabii ki bizi ilgilendirmiyor. Eden kendisine eder, yapan bulur ve çeker, unutma, kazanmak koca bir ömür ister, kaybetmeye ise anlık gaflet yeter. Para pul işlerinin takdirini İYİ Parti'ye oy verenlerin vicdanına havale ettiğimizi ifade ediyorum. "

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar