Son dakika... Dolar tarihi rekorunu kırdı

Son dakika... Dolar tarihi rekorunu kırdı
Dolar fiyatları 31 lira oldu. Piyasalar açıkken gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

2024 yılında Türk Lirası karşısında her geçen gün yeni bir rekora imza atan dolar kurundaki yükselişin arkasındaki nedenler ortaya çıktı.

Yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 5'e kadar yükselen dolar/TL kuru, 31 liraya kadar çıktı. Finans piyasalarında dikkatler ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) atabileceği olası adımlara çevrildi.

Döviz kurları, yılbaşından bu yana kademeli bir şekilde yükselişini sürdürürken, yerel seçimlerin ardından kurların artabileceği beklentisi, vatandaşların döviz talebinin artmasına katkıda bulundu.

dolar.jpg

Uzmanlara göre, döviz talebinin devam etmesinde etkili olan faktörlerden biri de TL kaynaklı kur korumalı mevduat hesaplarının artık açılamaması. X sosyal medya platformunda e507 kullanıcı adıyla paylaşılan analize göre, Kambiyo Kontrol Mekanizması (KKM) hacmi, 9 Şubat itibarıyla 123 milyar dolar seviyesinden 80 milyar dolara geriledi. Analizde, kapatılan KKM'lerin 24 milyar dolarının TL kaynaklı olduğu belirtilirken, kalan TL KKM bakiyesinin ise 10 milyar dolar civarında olduğu hesaplandı.

KKM hacmindeki bu düşüş, çıkan paraların bir kısmının dövize dönüşmüş olabileceği ihtimalini akıllara getirdi. Bu gelişme sonrasında piyasa katılımcıları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz talebini azaltıcı olası adımlarını beklemeye başladı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar