SGK uzmanı açıkladı: Emekli ve memurlara yüzde kaç zam yapılacak?

SGK uzmanı açıkladı: Emekli ve memurlara yüzde kaç zam yapılacak?
3 Ocak'ta açıklanacak Aralık ayı enflasyon verilerine günler kala emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. SGK uzmanı Ali Duman, emekli ve memurlara yapılacak zam hakkında ipuçlarını paylaştı.

SGK UZMANI AÇIKLADI: EMEKLİ VE MEMURLARA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

2023 yılında yapılacak seçimler öncesinde seçmeni mutlu etmek adına seçim ekonomisine geçen iktidarın henüz memur ve emeklilere ne kadar zam yapacağı ise belli değil. Asgari ücrete yapılan yüzde 54.5 artışla birlikte net tutar 8500 TL olmuştu. Son olarak 2.5 milyon EYT''liye de emeklilik kapısını açan hükümet, merakla beklenilen memur ve emekli zamları için de çalışmaların son aşamasına geldi.

3 OCAK''TA AÇIKLANACAK

Yasal olarak memur ve emeklilere yapılacak zammı belirleyen temel unsurlar, ülkedeki enflasyon verisi ve bu verinin üzerine eklenen refah payından oluşuyor. Aralık ayının enflasyon verisinin 3 Ocak''ta açıklanacağı daha önce ilan edildi. Bu sebeple, söz konusu verinin ilan edilmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme yapması ve görüşmenin ardından Erdoğan''ın memur ve emekli zammını ilan etmesi bekleniyor.

EN DÜŞÜK ARTIŞ YÜZDE 25

Kulislerde konuşulan bilgilere göre memur ve emeklilere yapılacak en düşük artış yüzde 25 seviyesinde olacak. Birkaç gün önce Habertürk''te konu hakkında yorum yapan Bilgin''in, emekli ve memurların yılda çift zam aldığını ve bu nedenle asgari ücretle karşılaştırılmaması gerektiğini söylemesi, memurlar ve emeklilerde "düşük zam gelecek" beklentisini yaratmıştı. 

BEKLENTİ YÜZDE 50 

Hem Memur-Sen hem de Türkiye Emekliler Derneği''nin yaptığı açıklamalarda Ocak zammı için beklenti yüzde 54.5 olarak açıklandı. SGK uzmanı Ali Duman ise Habertürk''te yaptığı değerlendirmede bu beklentinin karşılanmasının güç olduğunun altını çizerek "Ben ne yüzde 25 gibi düşük bir artış ne de yüzde 54.5 gibi asgari ücrete yapılacak oranda bir artış bekliyorum. Memur ve emekli vatandaşların aylıklarına tahminimce yüzde 35 ile 40 dolaylarında bir artış yapılacaktır" dedi. 

EYT''LİLER NE KADAR ALACAK

EYT ile emekli olacak vatandaşların birçoğu düşük prim sebebiyle en düşük emekli maaşından yararlanacak. Eğer hayatı boyunca asgari ücret ya da asgari ücrete yakın bir maaş ile çalışılmışsa, 2023 için geçerli olacak en düşük emekli maaşı, birçok EYT''linin de aylık alacağı maaşı belirleyecek. Bakan Bilgin, yaptığı açıklamada en düşük emekli maaşına, normal emekli maaşlarına yapılacak zam oranından daha yüksek bir zam geleceğini duyurmuştu. Geçtiğimiz Temmuz ayında asgari ücretin yüzde 64''üne tekabül eden en düşük emekli maaşının 3500 liradan 5500 liraya yükseltilmesi bekleniyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar