Öğrencileri ve velileri yıkacak gelişme: Ücretlere zam geliyor!

Öğrencileri ve velileri yıkacak gelişme: Ücretlere zam geliyor!
Ankara Umum Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkan Vekili İlyas Aktürk, artan maliyetler nedeniyle okul servislerine yüzde 40-45 zam talebinde bulunduklarını belirtti.

ÖĞRENCİ VE VELİLERİ ÜZECEK GELİŞME: ZAM GELİYOR!

Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığından en çok etkilenen grupların başında, öğrenciler ve velileri geliyor. Kırtasiye ve okul masrafları bir yana, akaryakıt fiyatlarındaki artış sebebiyle eğitim yerlerine ulaşımda bile zorluk çekiyor, öğrenciler ve veliler.

İçinde bulunduğumuz ağustos ayının sonunda, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında okul servis ücretleri belirlenecek.

Ankara Umum Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkan Vekili İlyas Aktürk, artan maliyetler nedeniyle okul servislerine yüzde 40-45 zam talebinde bulunduklarını belirterek, “Okul servisi ücretleri zamla birlikte 3 kilometreye kadar olan kısa mesafelerde 200 liralık yardımcı servis personel ücretiyle birlikte 810 liraya çıkacak. Geçen sezon bu tutar 555 liraydı. 15 kilometreye kadar olan uzun mesafede 903 lira servis ücreti, 200 lira da yardımcı servis personeli için olmak üzere toplam bedel bin 103 lira olarak belirlendi” açıklamasını yaptı.

Gazete Durum’dan İleyda Özmen’e konuşan, Ankara Umum Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkan Vekili İlyas Aktürk, servis ücretleri zamlarıyla ilgili şunları söyledi:

Kısa mesafe 810, uzun mesafe 1103 TL: Biz 12 Eylül''de açılacak okullarımız için fiyat hazırlığımızı tamamladık. Kanun gereği üst kuruluşumuz olan Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği''ne sunduk. Oradan fiyat tarifemizin onaylanmasını bekliyoruz. Yüzde 40-45 oranında zam talebimiz var. Onay aşamasında. Ne olur bilmiyoruz ama zaten bizi kurtarmıyor. Okul servisi ücretleri zamla birlikte 3 kilometreye kadar olan kısa mesafelerde 200 liralık yardımcı servis personel ücretiyle birlikte 810 liraya çıkacak. Geçen sezon bu tutar 555 liraydı. 15 kilometreye kadar olan uzun mesafede 903 lira servis ücreti, 200 lira da yardımcı servis personeli için olmak üzere toplam bedel bin 103 lira olarak belirlendi.

Yıllık okul servis ücretleri: Yıllık peşin ödemelerde yüzde 10 indirim yapıyoruz. Yıllık ücret, kısa mesafede 5 bin 490 lira, uzun mesafe 8 bin 135 lira olacak. Geçen yıl kısa mesafe 3 bin 920 lira, uzun mesafe 5 bin 810 liraydı.

Öğrenci sayısı 10-15 kadar düşecek: Geçen yıl sezonu kapattığımızda ücret, kısa mesafede 435 lira artı 120 lira rehber ücreti olmak üzere toplam 555 liraydı. Yani şu an 810 lira olan fiyat geçen yıl 555 liraydı. Geçen yıl uzun mesafe fiyatı 645 lira artı 120 lira rehber ücreti olmak üzere toplam 765 liraydı. Bu sezon zam talebimiz onaylandığında bin 103 lira olacak. Öğrencilerimizde bir azalma olacağını tahmin ediyoruz. Zam nedeniyle 20 kişiyle gidecekken öğrenci sayısı belki 10-15''e kadar düşecek.

Temel giderler arttı: Geçen dönem eylül ayında 6 bin 807 lira mazot litre fiyatıyla başladık. Mazot şu an 24 lira. Geçen sene 600-700''e aldığımız lastik fiyatı şu an 5 bin lira. Aracın sadece yağ bakımına bin lira öderken şimdi 6-7 bin lira ödüyoruz. Bizim ana giderimiz mazot ve lastik. Bunlarda yüzde 300-400 artış oldu. Bu yüzden her ne kadar bizim masraflarımızı karşılamayacak olsa da yüzde 40-45 oranında zam talep ettik. Velilerimizin durumu da iyi değil, biliyoruz. Hayat pahalı. Maalesef biz kontak açıp aracımızı hareket ettiremez duruma geldik. Günlük bin lira mazot yakıyoruz. Kullandığımız minibüs tarzı araçlarımız kilometrede 5 lira para yakıyor. Sanayiye bile gidemiyoruz. Perişan durumdayız. Servis sigortaları her ay yüzde 25 üzerine koyuyor. Bir aracın senede sigortası, kaskosu 15-20 bin lirayı buluyor.

Talep fazla değil: Servis kayıtlarımız başladı. Kayıt için gelen veliler var. Fiyatlar kesinleşmediği sadece ön kayıt alıyoruz. Talep fazla değil. Geçen yıl bu zamanlarda talep çok yüksekti. Yeni ücretler onaylandığı andan itibaren bahsettiğim rakamlar olacak.

Talep olmazsa araçlar çalışmayacak: Ankara''da 7 bin 329 tane servis aracı var. Şu an yeterli. Zaten talep de fazla olmayacak. Araç olsa bile talep olmazsa servise çıkamayacağız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar