Selçuk Geçer dolar sahiplerini uyardı: Dolar kurunun 2 lira birden yükseleceği günü açıkladı!

Selçuk Geçer dolar sahiplerini uyardı: Dolar kurunun 2 lira birden yükseleceği günü açıkladı!
Türkiye ekonomisi ve dolar kuru üzerine yaptığı yorumlar ile tanınan Selçuk Geçer, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 500 baz puanlık faiz artırım kararı sonrasında dolar sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Geçer, söz konusu kararın ardından dolar kurunda yaşanacakları açıklarken, pariteye yönelik dikkat çeken ifadeler kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz ay piyasaları şaşırtan faiz kararının ardından bugün yapılan PPK toplantısında sürprize imza atmadı. Politika faizlerini, piyasa beklentileri ile doğru orantıda artırarak yüzde 30'a çeken Merkez Bankası'nın kararının ardından ekonomistler, dolar sahiplerine önemli uyarılarda bulundu.

Geçtiğimiz ay alınan sürpriz 750 baz puanlık faiz kararının ardından dolar kuru, son yıllarda benzeri görülmemiş şekilde tek gün içinde yüzde 7 değer kaybetmişti. Bu ay için benzer bir senaryonun gerçekleşme ihtimali üzerinde duran birçok ekonomist, sürprizin düşük bir ihtimal olduğunu belirtirken, Selçuk Geçer, alınan karar sonrası dolar kurunda nelerin yaşanacağına dair önemli iddialarda bulundu.

Saat 14.00'de açıklanacak karar için Youtube hesabında canlı yayın yapan Geçer, kararın ardından dolar sahiplerine şu ifadelerle seslendi:

"DOLAR KURU 29 LİRAYA YÜKSELECEK, HAYIRLI OLSUN"

"Görünen o ki alınan kararlar, kuru baskılama maksadıyla alınmıyor. Bana sorarsanız da Merkez Bankası bu noktada çok doğru hareketler yapıyor. Hep ne söylemiştik? tahmin edilebilirlik oldukça önemli. Piyasaların 500 baz puan beklemesi ve alınan kararın bu beklentiyle örtüşmesi, bir merkez bankasından beklenen durumu ifade ediyor.

Peki şimdi ne olacak? Aslında çok fazla bir şey değişmeyecek. Yıl sonu için dolar kurunun 34-35 liralara geleceğini belirtmiştim, aynı iddiamı koruyorum. Bu hamle sonrasında da gelecek ay yapılacak toplantıya kadar dolar/TL paritesi hızla 29 liraya yükselecektir.

Elbette kurun büyümesi, aslında 2 liralık yükselişi çok büyük bir yükseliş yapmıyor. Biliyorsunuz kur büyüdükçe, yüzdelik artışlardan bahsetmemiz gerekiyor. Gelecek aylarda da 500 baz puanlık artırımlar ile yılı yüzde 40 faiz oranıyla kapatmaya çalışacak diye düşünüyorum Merkez Bankası.

"DOLAR KURUNUN GERÇEK DEĞERİ 42 LİRA OLMALI"

Bana sorarsanız ben ne yapardım? Faizleri hiçbir şekilde artırmazdım. Şu anda dolar kurunun gerçek değerine gelmesi lazım. Orası neresi? 42 lira- 43 lira seviyeleri. Buraya gelene kadar hiçbir faiz artırım kararı vermemek, özellikle bu toplantıyı pas geçmek doların değerini çok sert şekilde yükseltecekti. Türkiye ekonomisi için gerekli olan da mevcut durumda bu.

Dolar yükselirse hem turizm gelirlerimiz yükselecek, hem ödemeler dengesi krizi bir nebze giderilecek hem de cari açık sorunu ortadan kalacaktı. Ancak bu söylediğim hamle, çok radikal ve siyaseten de cesaret isteyen bir hamleydi. Dolar kuru 42-43 liralara gelince de, yerel seçim sonrasında sıkı para politikaları en agresif şekilde uygulanır, herhangi bir kur artışı da yaşanmaz diye düşünüyordum ancak bu beklentim değil, temennimdi. Nitekim olmadı ve herkesin ihtimal verdiği senaryo gerçekleşti.

DOLAR KURUNUN DÜŞECEĞİNİ SÖYLEYENLER YANILIYOR

Dolar düşmeyecek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de belirttiği gibi şu anda yapılan hamlelerin temelinde, fiyat istikrarının yakalanması var. TÜİK'in dahi yayınladığı enflasyon oranı rekor seviyeye yükselmiş ki, bu verilerin gerçek olmadığını sizler de çok iyi biliyorsunuz. Sokağın enflasyonu yüzde 130'lara çıkmış durumda. Geçtiğimiz ay yayımlanan sahte verilerle birlikte dolar kurunda yaşanacak kümülatif artışı düşünürseniz er ya da geç bu parite 42-43 liralara gelecek. Bunu geciktirmek, yalnızca zaman kaybı ve ekonomiye zarar veriyor.



YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar