Seçimden sonra iktidarın yaptığı tek icraat var o da zam: Doğal gaz ve elektriğe de rekor zam geliyor

Seçimden sonra iktidarın yaptığı tek icraat var o da zam: Doğal gaz ve elektriğe de rekor zam geliyor

Araç sahipleri için bu kış zor geçecek. Motorine gelecek 1.45 TL'lik zammın hemen ardından benzine de 1 TL zam geleceği tahmin ediliyor. Benzin zammının da tarihi netlik kazandı. Dolar kurundaki hareketlilik, artan brent petrol fiyatları ve uluslararası piyasalardaki oynaklık akaryakıta zam olarak yansıyor. İşte detaylar...

Sinan ŞAHİN/ GÜNBOYU

Akaryakıta yönelik zamlar vatandaşın cebini yakmaya devam edecek. Çarşamba gününden itibaren motorine 1,45 TL zam bekleniyor. Cuma'dan itibaren ise benzine 1 TL düzeyinde zam yapılacak.

Halktv.com.tr ekonomi yazarı Olcay Akdilek "Motorinin ton fiyatı temmuz 2023'te 700 dolar civarıydı. Şimdi 972 doları gördü. Buna bağlı olarak motorine 1 TL'nin üzerinde zam bekliyorum. Benzin fiyatları da artıyor. 1 TL zam olacak. Fiyatları artıran unsurlardan biri dolar kuru. Dolar kurunun artması da benzin ve motorine zam olarak yansıyor. Piyasada herkesin beklentisi şu: Brent petrol 107 dolara çıkarsa biz 1 litre benzini rahatlıkla 50 TL'ye tütekebiliriz" diye konuştu.

Benzin ve motorine gelen zamla beraber, nakliye alanındaki ek maliyetler gerekçe gösterilerek yediğimiz yemekten tutun içtiğimiz içeceğe hatta ve hatta kıyafetlerimize bile ek zam gelecek.

DOĞAL GAZ VE ELEKTRİKTE SON DURUM NE?

Akdilek "Petrol ve Hollanda'da borsada oluşan fiyatlar kapsamında BOTAŞ 1 Eylül'den geçerli olmak üzere doğal gazda yüzde 20 bir zam hazırlığı yaptı. Bunu enerji yönetimine sundu, ancak kabul edilmedi. Elektrikte de şu anda zam yapılmıyor. Bunu 31 Mart yerel seçimlerine bağlayabiliriz. Benim gördüğüm kadarıyla enerji yönetimi 31 Mart 2024'e kadar doğal gaza ve elektriğe zam yapmamaya çalışacak. Ama ne kadar dayanacak bilmiyorum. Rusya'ya ciddi bir borç var, konutlarda doğa lgaz sübvanse ediliyor. BOTAŞ alımla satım arasındaki makası yansıtırsa 2 katından fazla doğal gaz fiyatlarının artması beklenebilir. 31 Mart'tan sonra maliyetlerin yavaş yavaş yansıtılacağını düşünüyorum" dedi.

İlgili Haberler