Saray'ın 'Bilim' rahatsızlığı

Saray'ın 'Bilim' rahatsızlığı
Saray’dan gelen kararla Din Şûrası Yönetmeliği değiştirildi. Şûranın amacındaki “bilimsel yeterlilikler”, “ilmi yeterlilikler” kavramına, bütün “bilim adamı” tanımları da “ilmi yeterliliği olan kişiler” olarak değiştirildi.

Diyanet’in 5 yılda bir gerçekleştirdiği şûra tüzüğü Saray’dan gelen kararla 26 yıl sonra yönetmelik olarak değiştirildi. Daha önce hizmetleri geliştirmek için görüş bildirmek olan şûranın amacı Diyanet’e strateji belirlemek olarak değiştirildi. Eski tüzükteki bütün “bilim” kelimelerinin ayıklanarak silinmesi de dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, en son 2016’da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü toplanan Din Şûrası’nın amaçlarından başlayarak, üyeleri, katılımcıları için ciddi değişiklikler yapıldı. 

Daha önce “bilimsel yeterlilikleri ve dini hizmetleri ile tanınmış olan bilim ve din adamlarının katılımıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yürütülen hizmetlerin geliştirilmesi konusunda görüş oluşturmak” olan şûranın amacı, Diyanet’in stratejisini belirlemek olarak değiştirildi. Yeni yönetmelikte amaç “ilmi yeterlikleri ve din hizmetleri ile tanınmış kişilerin katılımıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yürütülecek hizmetlerin stratejisi ve geliştirilmesi konusunda görüş oluşturmak” olarak değiştirildi. Yönetmelikte şûranın katılım yapısında da çeşitli değişiklikler yapılırken, eski tüzükte yer alan bütün “bilim” kelimeleri çıkarıldı. Daha önce “Din İşleri Yüksek Kurulu’nca belirlenecek en çok yirmi bilim ve din adamı” kavramı “Kurulca belirlenecek dini ve ilmi yeterliliği olan en çok yirmi kişi” olarak değiştirildi. Şûranın amacındaki “bilimsel yeterlilikler”, “ilmi yeterlilikler” kavramına, bütün “bilimadamı” tanımları da “ilmi yeterliliği olan kişiler” olarak değiştirildi.

ÜYELER DEĞİŞTİRİLDİ

Eski tüzükteki şura üyeleri için “yirmi bilim ve din adamı” katılımı “dini ve ilmi yeterliliği olan en çok yirmi kişi” olarak değiştirildi. “On müftü ve beş vaiz” katılımı Din İşleri Yüksek Kurulu sekreteri ve beş kurul uzmanı, dini yüksek ihtisas merkezlerinden birer, eğitim merkezlerinden beş temsilci, farklı unvanlardan beş vaiz, beş din görevlisi ve beş Kuran kursu öğreticisi olarak genişletildi. 

Her ilahiyat fakültesinden birer öğretim üyesi katılımı da fakülte sayılarının çok artmasının ardından 20 fakülte ile sınırlandı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir Talim Terbiye Kurulu üyesi, Din Öğretimi Genel Müdürü ve beş imam hatip lisesi müdürünün katılımı devam etti. Diyanet’in yurtiçi ve dışından davet edeceği isimler için “bilim ve din adamı” olan tanım da “ilmi yeterliliği olan kişiler” olarak değiştirildi. 
Yeni yönetmelikte de İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Kültür ve Turizm bakanlıklarından temsilci olarak şûraya katılımına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan da temcilciler eklendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar