Samsung'un Saatleri Türkiye'ye Geldi
2 Aralık'tan itibaren Türkiye pazarına giriş yapan Samsung'un yeni akıllı saatleri Galaxy Gear S3 frontier ve Gear S3 classic akıllı saat pazarını oldukça hareketlendirdi. Samsung Electronics Türkiye Ürün Müdürü Emre Tezbaşaran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada iki farklı saat ile piyasaya girdiklerini; ancak ikisi arasındaki en büyük farkın tasarım olduğuna dikkat çekti ve özelliklerinin aynı olduğunu belirtti.
Saatlerin 1.5 metre suyun altında 30 dakika süresince kalabildiğine dikkat çeken Tezbaşaran şu sözleri kaydetti: "Frontier modeli biraz daha spor bir kullanıma uygun olduğu için çok yüksek ısılarda ve çok düşük ısılarda saate ekstra bir koruma getiriyor. Düşmelere karşı da dayanaklı."
Samsung'un 2013 yılından bu yana akıllı saat pazarında olduğunu belirten Tezbaşaran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Saat kullanmak biraz alışkanlık ve kültür işi. Yıllar boyu böyle alışkanlığı olan insanların akıllı saate geçmesi aslında daha kolay oluyor. Bu yüzden Samsung bir analog saat üzerine çalışmalar yaptı. Bizim eski ürenlerimiz daha dikdörtgen kare şekline sahipti. Şu anki modellerde derinlik daha fazla, tasarımda ince detaylara fazlaca yer verilmiş."
9 BİN FARKLI SAAT ARAYÜZÜ VAR
Saatin tasarımı sırasında ünlü saat tasarımcısı Yvan Arpa'nın tavsiyelerinin dikkate alındığını dile getiren Arpa, analog görünümlü bir saat ortaya çıkarmak istediklerini belirtti ve ekledi: "Bu saatlere özel kayışlar da yakında Türkiye'ye sunulacak. Onun dışında da bizim şu an kullanıcıların farklı ruh hallerine göre saatlerini kişiselleştirebilecekleri iki olanak veriyoruz. Şu anda yaklaşık dokuz bin farklı saat arayüzü var. Farklı renklerde ve tasarımlarda."
Samsung Electronics Türkiye Ürün Müdürü Emre Tezbaşaran
Türkiye geneli akıllı saat pazarını da değerlendiren Tezbaşaran'a göre Türkiye'de saat pazari hayli küçük. "Dünyada 36 milyon adet akıllı saat satıldı. Türkiye de ise 25 bindi bu sene 50 bine çıkması bekleniyor. 36 milyonla 50 bini kıyaslarsak Türkiye'nin nüfusu yaklaşık 78 milyon. Dünya'nın nüfusu da 7.4 milyar. Yaklaşık olarak yine yüzde biri" diyen Tezbaşaran, 2017 yılında bu pazarın iki kat büyüyeceğine inandıklarını belirtti.
Peki bir kullanıcı neden akıllı saat almalı? Gerçekten de buna ihtiyacı var mı? Tezbaşaran'a göre saatlerin akıllanmasıyla en basitinden saatin her daim yakın teması sayesinde nabzın anbean ölçülebilmesi mümkün oluyor; yani oldukça pratik. Bunun dışında telefon görüşmesi, mesajlaşmalar da yine basitçe saatler üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Tezbaşaran sözlerinin devamında "Özellikle de telefonunuzu kullanmanız pek mümkün olmadığı zamanlarda, örneğin arabadayken cep telefonukullanmak ve konuşmak yasa dışı bir davranış. Ama çağrıyı buradan kabul ederek çok rahat konuşabilirsiniz. Örneğin yemek yapıyorsunuz yada eliniz ıslakken bir çağrı geldi,buradan hafif bir dokunduğunuzda karşınızdaki insanla konuşurken yemek yapmaya devam edebilirsiniz." dedi.
Ancak Tezbaşaran, saatler için henüz oldukça erken olduğunu, ilerleyen yıllarda akıllı saatlerin popülerleşeceğini düşündüklerini kaydetti.Saatlerin dahili GPS özelliğine değinen Tezbaşaran; "Mesela tatile ev kayağa gittiğiz ya da spor yapıyorsunuz, telefon taşımak çok kolay bir şey değil. Dahili GPS sistemi sayesinde saatinizden hangi rotadan gittin, nereden gittin vs. başınıza bir şey geldiğinde daha önce kaydettiğiniz iletişim numaralarına bir mesaj gönderiyor, sizin lokasyonunuz nerede olduğunuzu gösteriyor ve bir saat boyunca sizi canlı olarak karşınızdaki insanın takip etmesini sağlıyor." dedi.
Saatlerin 4 GB dahili hafızası bulunuyor; bu da telefonla bağlantı kurulamadığı durumlarda kullanıcıların salt saatleri üzerinden müzik dinleyebilmeleri için depolama alanı sağlıyor. Tezbaşaran, yeni nesil saatleriyle ilgili sözlerini şu cümlelerle noktaladı:
"Otomatik olarak algılama özelliği var. Koşmaya başladığınızda otomatik olarak yaptığınız sporu algılıyor ve buna göre analiz ediyor. Harekete geçme konusunda uyarıda bulunuyor, ne kadar kalori harcadığınızı gösteriyor ve nabız ölçme yeteneği var. Günün sonunda günlük rapor şeklinde görebiliyorsunuz ve bilgisayarınıza atıp daha sonra bakabiliyorsunuz. Tıbbi bir cihaz değil ama nabız ölçme özelliği var. Dinlenme aralığındasınız ya da spor yapıyorsunuz ve bu bilgileri size veriyor.
Gear S3 frontier ve Gear S3 classic'in Türkiye satış fiyatı 1299 TL.