Samsun'da bir ilk: Hasadı 2 kat arttırıyor! Topraksız üretiliyor

Samsun'da bir ilk: Hasadı 2 kat arttırıyor! Topraksız üretiliyor
Samsun'da ilk defa yapılan topraksız çilek üretiminin hasadı 2 kat arttırdığı açıklandı. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam hasadın yılda 3 kereden 6'ya çıktığını belirtti.

Topraksız tarımın avantajları ve uygulanabilirliği hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Terme ilçesinde bulunan bir modern sera işletmesini ziyaret etti. Sağlam, incelemelerinin ardından topraksız tarımın özelliklerini ve sağladığı faydaları anlattı.

Sağlam, topraksız tarımın tarımsal üretimin gerçekleştirildiği besin eriyiklerinde veya besin eriyiklerince zenginleştirilmiş katı yetiştirme ortamlarında yapıldığını belirtti. Türkiye'de topraksız tarım yapan modern sera işletmelerinde özellikle sebze yetiştiriciliğinin yaygın olduğunu, son yıllarda ise su kültüründe marul ve katı ortam kültüründe topraksız çilek üretiminin arttığını dile getirdi.

20240221aw146742-6.jpg

Topraksız tarımın topraklı tarıma göre birçok avantajının olduğunu vurgulayan Sağlam, bu avantajları şu şekilde sıraladı: "Topraksız tarımda kök ortamının kontrolü daha sağlıklı bir şekilde yapılabilir. Toprak kaynaklı hastalık ve zararlılar ile yabancı otların sorunu olmadığı için tarımsal ilaç miktarı azalır. Ayrıca topraksız kültürde ekim nöbeti zorunluluğu ortadan kalkar ve birim alandaki bitki sayısı artırılabilir. Örneğin, topraklı çilek yetiştiriciliğinde dekara 5 bin bitki dikilirken, topraksız çilek yetiştiriciliğinde bu sayı 25 bine çıkabiliyor. Bu da verimi 2,5-3 tonlardan 12-13 tona çıkarır."

İldeki topraksız tarım uygulaması hakkında da bilgi veren Sağlam, şunları söyledi: "İlimizde su kültüründe marul üretimi ile başlayan topraksız tarıma yönelim çilek yetiştiriciliği ile artmaya başlamıştır. İlimizde bulunan 2 dekar su kültüründe marul, 20 dekar domates ve 13 dekar çilek toplam 35 dekara ulaştı. Tesisimiz Terme ilçemiz Akçay mahallesinde 2 dekar alan üzerine kurulmuş olup 2017 yılında üretime başlamıştır." Sağlam, tesisin maliyeti ve üretim kapasitesi hakkında da detaylı bilgi verdi.

Topraksız tarımın Türkiye'de daha da yaygınlaşması ve verimliliğinin artması için yatırımcıları il/ilçe müdürlüklerine davet eden Sağlam, bu yöntemin ilde ilk defa uygulandığını belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar