Rusya-Ukrayna barışını engelleyen ülke!

Rusya-Ukrayna barışını engelleyen ülke!
Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşı durdurmak için Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülke arabulucu olmak isterken, olası bir barışı engelleyen ülkenin ise İngiltere olduğu iddia edildi.

Ukrayna’nın önde gelen yayın organlarından Ukrayinska Pravda’da yayımlanan bir yazı, Rusya-Ukrayna barışını İngiltere engelliyor iddialarını güçlendirdi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi’ndeki kaynaklara dayandırılan haberde, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin mart sonlarında epey ilerleme kaydettiği, 29 Mart’ta İstanbul’da yapılan görüşmelerde tarafların bir sonraki adım olan iki ülke devlet başkanlarının buluşmasına çok yaklaştıkları belirtiliyor. Buna göre, gerek Zelenskiy gerekse Putin, liderler zirvesine sıcak baktıkları mesajları vermeye başlamışlardı.

Cumhuriyet''ten Deniz Berktay''ın haberine göre, nisan başındaki iki gelişme İstanbul Görüşmesi ile ivme kazanan bu sürece darbe indirdi:

1- Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerinde savaş suçları işlediğine ilişkin basına yansıyan görüntüler.

2- İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın 9 Mart’ta Kiev’e yaptığı ziyaret.

Haberde de vurgulandığı üzere Zelenskiy, Rusların savaş suçlarına ilişkin haberlerden sonra bile barışa giden yolun, Rusya’yla savaşı bitirmek olduğunu söylerken Johnson’n ziyareti sonrasında tavrını tamamen değiştirdi.

PUTİN ANLAŞSA BİLE...

Haberde, Johnson’ın Zelenskiy''e iki mesaj ilettiği yazıldı:

1- “Putin, bir suçludur ve öyle bir kişiyle müzakere yapmak değil, onu cezalandırmak gerekir.”

2- “Zelenskiy, Putin’le anlaşsa bile İngiltere, anlaşmayacak.” Yazıda ayrıca, Johnson’ın Kiev’den ayrılmasından birkaç gün sonra hem Zelenskiy’nin hem de Putin’in açıklamaları müzakere sürecinin çıkmaza girdiğine işaret etmeye başladığı aktarıldı.

GELİŞMELER SAVAŞIN ŞİDDETLEECEĞİ YÖNÜNDE

Ukrayna’nın önde gelen ve güvenilir bir yayın organının Devlet Başkanlığı Ofisi’ne dayandırdığı ve yalanlanmayan bu haber çok şeye ışık tutuyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Lizz Truss’ın geçen haftalarda “Bu, bütün Batı’nın savaşıdır” demesi de Kiev’e destekten ziyade savaşı Ukrayna yönetiminin inisiyatifine bırakmama anlamını taşımaktaydı. Bir taraftan İngiltere’nin Rusya’yı Ukrayna’da yıpratmaya çalışması, diğer taraftan Rusya’nın Ukrayna’nın güneyini ülkeden temelli koparma çabaları savaşın önümüzdeki günlerde şiddetleneceğine sinyali veriyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar