Rusya'dan Türkiye'ye NATO uyarısı: "Avrupalılar, Türkiye'yi Avrupa'da görmek istemiyor"

Rusya'dan Türkiye'ye NATO uyarısı: "Avrupalılar, Türkiye'yi Avrupa'da görmek istemiyor"
Türkiye'nin Litvanya'da düzenlenen NATO zirvesi öncesinde İsveç'in üyelik sürecini onaylamaya yönelik adımlar atmasının ardından açıklamalarda bulunan Kremlin, Avrupalıların Türkiye'yi Avrupa'da istemediğini iddia ederek, Türkiye'nin bu konuda bir yanılsama içinde olmaması gerektiğini belirtti.

Salı günü bir basın toplantısı düzenleyen Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği çıkışını ve İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakılmasını değerlendirdi.

Peskov, Türkiye liderliğinin İsveç’in NATO üyeliğine destek vermiş olmasını anladıklarını belirterek, "Türkiye bir NATO üyesi ve İttifak’a karşı yükümlülükleri var, bu bizim için bir sır değildi ve buna hiçbir zaman toz pembe bir bakışımız olmadı” değerlendirmesini yaptı.

Peskov, İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından desteklenmiş olmasının Moskova’da nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine, “Türkiye bir Kuzey Atlantik İttifakı üyesi. Dolayısıyla Türkiye’nin kendi yükümlülükleri var ve bu yükümlülüklere de bağlı. Bu bizim için asla bir sır olmadı. Bu konuya hiçbir zaman toz pembe bir bakışımız da olmadı” dedi.

Peskov, “Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğine destek vermiş olmasına böyle bakıyoruz. Bu açıdan her şeyi gayet iyi anlıyoruz. Bu, hikayenin bir parçası” diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ"

Kremlin Sözcüsü, "Türkiye’nin dış politikasında giderek Batı’ya mı yöneldiğinin" sorulması üzerine ise, “(Türkiye ile ilişkilerimizde) herkesin malumu olan uyuşmazlıklar bulunuyor fakat ilişkilerimizin bir de her iki ülkenin de çıkarlarına uyumlu olan bir parçası var ve bu parça bizim için ve Türkiye tarafı için de hayli önemli. Biz Türkiye ile diyaloğumuzu geliştirmek istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

"AVRUPALILAR, TÜRKİYE'Yİ AB'DE GÖRMEK İSTEMİYOR"

Ankara’nın, İsveç’in NATO üyeliğine destek vermesi ile Türkiye’nin AB üyeliğinin önünün açılmasını ilişkilendirmiş olması sorulunca da Kremlin Sözcüsü, şunları söyledi:

“Doğrusunu söylemem gerekirse, Türkiye’yi kimse Avrupa’da görmek istemiyor, Avrupalıların görmek istememesinden bahsediyorum. Bu konuda sanıyorum ki Türk partnerlerimizin bir yanılsama içinde olmaması gerekiyor.”

TÜRKİYE'DEN AVRUPA BİRLİĞİ ATILIMI

Erdoğan, dün Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Türkiye'yi Avrupa Birliği kapısında 50 yılı aşkın zamandır bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Ama Vilnius'ta da sesleneceğim. Önce Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, biz de Finlandiya'da olduğu gibi İsveç'in önünü açalım” demişti.

Erdoğan, Biden'la dün yaptığı görüşmede de Türkiye'nin AB ile üyelik sürecini ele almıştı.

Bu çıkışın ardından hem Beyaz Saray hem de Stoltenberg, Türkiye'nin AB üyeliği isteğini desteklediklerini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ise Erdoğan'ın, "Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde (AB) önünü açın, biz de İsveç'in önünü açalım" teklifini reddetti.

Komisyon, AB üyeliği ile NATO üyeliğinin iç içe geçtiği fikrini kabul etmeyerek iki sürecin "ayrı" olduğunu ve "paralel" ilerlediğini vurguladı.

"İki süreci birbirine bağlayamazsınız" diyen Avrupa Komisyonu Baş Sözcü Yardımcısı Dana Spinant yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'nin, tüm aday ülkeler ve hatta aday ülke olmak isteyen ülkeler tarafından atılması gereken çok ama çok net adımları olan, son derece yapılandırılmış bir genişleme süreci bulunuyor" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar