Alman imalat sanayisinde gerileme duruldu

Alman imalat sanayisinde gerileme duruldu
Almanya'da imalat sektöründe yaşanan düşüş, nisan ayında hafifledi. S&P Global tarafından hazırlanan HCOB (Hamburg Ticaret Bankası) Nisan 2024 imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) nihai verilerine göre, mart ayında 41,9 olan imalat sanayi PMI, nisanda 42,5 puana yükseldi. Beklentiler 42,2 puan seviyesindeydi.

İmalat sektörü PMI'nın hala 50 puanlık eşik değerinin altında kalması dikkat çekti. Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, Almanya'da mal stoklarının tükenmeye devam ettiğini ve yeni siparişlerin hızla azaldığını belirtti. Bu durumun Alman ekonomisinde yapısal bir azalmaya işaret ettiğini vurguladı.

Alman imalat sektörü, ekonominin beşte birinden fazlasını oluşturuyor ve özellikle ihracata dayalı olduğu için küresel ekonomideki yavaşlama ve artan rekabet nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor.

Geçen yıl Alman ekonomisi, yüksek enflasyon, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar ve zayıf dış talep gibi faktörlerden etkilenerek yüzde 0,3 daralmıştı. Ancak, bu yılın ilk çeyreğinde beklenenden daha iyi bir performans sergileyerek teknik resesyona girmemişti.

Alman hükümeti, nisan ayında "hafif konjonktürel iyileşme işaretleriyle" birlikte 2024 için büyüme beklentisini yüzde 0,2'den yüzde 0,3'e revize etti.

Diğer yandan, Avro Bölgesi genelinde imalat faaliyetlerindeki düşüş nisan ayında devam etti. İmalat PMI, önceki aya göre 0,4 puan azalarak 45,7 puana geriledi ve 50 puanlık eşik değerinin altında kalmaya devam etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar