Rusya'dan kritik 'antik virüs' uyarısı

Rusya'dan kritik 'antik virüs' uyarısı
Rusya’da hükümet, ülkenin Arktik bölgelerindeki permafrostun erimesinin antik ve ölümcül virüs ile bakterileri serbest bırakabileceği konusunda uyardı. Kuzey Kutbu Konseyi'ne başkanlık eden üst düzey diplomat Nikolay Korchunov, küresel ısınma nedeniyle toprak çözülürken on binlerce yıl boyunca donda kalan mikropların 'uyanma' riskinin olduğunu söyledi.

Dünya küresel ısınma nedeniyle adım adım sona yaklaşırken Rusya'dan çok önemli bir uyarı geldi. Rusya Kuzey Kutbu Konseyi Başkanı Nikolay Korchunov, Sibirya'daki kalıcı buzların erimesinin dünya için çok ciddi sonuçları olacağını açıkladı. Nikolay Korchunov, konseyin en azından son buzul çağından bu yana donmuş olabilecek hastalıkların yeniden ortaya çıkmasının yol açtığı riskleri ve olası etkileri incelemek için bir "biyogüvenlik" projesi oluşturduğunu söyledi.

RİSK VE TEHLİKELERİ DEĞERLENDİRECEKLER

NTV'de yer alan habere göre Rus Zvezda televizyonuna konuşan Korchunov, "Eski virüs ve bakterilerin uyanma riski var. Bu nedenle Rusya, Arktik Konseyi bünyesinde bir biyogüvenlik' projesi başlattı. Proje, 'permafrost bozulması' ve 'gelecekteki bulaşıcı hastalıklar' ile ilgili 'risk ve tehlikeleri' değerlendirmekle görevlendirilecek” dedi.

PERMAFROST NEDİR?

Bununla birlikte, Rusya topraklarının yaklaşık yüzde 65'i, yaz aylarında bile kalıcı olarak donmuş kalan toprak yani permafrost olarak sınıflandırılıyor. Ancak, küresel ısınma nedeniyle sıcaklıklar arttıkça, yer artık çözülmeye başlıyor ve  binlerce yıldır donmuş olan hayvan ve nesne kalıntıları ortaya çıkıyor. 

Yaklaşık 14 bin yıl önce soyu tükenmiş yünlü gergedanların kalıntıları ve 40 bin yıllık bir kurt kafası (o kadar mükemmel korunmuş ki hala kürkü vard)  son yıllarda gün ışığına çıkarıldı.  Avcılar, dişlerini çıkarıp fildişi tüccarlarına satabilmek için gün yüzüne çıkarılan iskeletleri aramaya çıktıkça, soyu yaklaşık 10 bin yıl önce tükenmiş olan yünlü mamutlara bağımlı bir endüstri bile ortaya çıkardı.

Ancak böyle iyi korunmuş örneklerin keşfi, hayvanların taşımış olabileceği hastalıkların onlarla birlikte çözülebileceği ve ev sahiplerinin aksine, hastalıklarının çözülerek hayatta kalabileceği korkusuna yol açtı.

Fransa’da yer alan Aix-Marseille Üniversitesi'nden bir virolog olan Jean Michel Claverie, eriyen derin permafrosttaki bakterilerin canlanabileceği konusunda geçen yıl  son derece güçlü kanıtlar bulunduğu konusunda uyardı. 

HALİ HAZIRDA BÖLGEDEKİ ANTİK BİR VİRÜS KEŞFEDİLDİ 

Profesör Claverie, permafrosttan çözüldüğünde amiplere saldırmaya ve öldürmeye başlayan pithovirus adlı bir patojeni keşfetti. Deneyden önce yaklaşık 30 bin  yıl boyunca donmuş olan pithovirüs, insanlara zararsız olsa da, Profesör Claverie, bunun uzun süredir donmuş virüslerin "uyanabileceğini" ve konakçıları yeniden enfekte etmeye başlayabileceğini gösterdiğini söyledi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar