Rusya Ukrayna topraklarında adım adım ilerliyor! İşte dakika dakika son durum

Rusya Ukrayna topraklarında adım adım ilerliyor! İşte dakika dakika son durum
Rusya, Ukrayna'ya savaş ilan etti Rus güçleri Ukrayna topraklarında adım adım ilerliyor. Ülke genelinde bomba sesleri yükselmeye devam ederken, Ukrayna Devlet Başakanı Zelenski, Kiev sokaklarında dolaşırken videosunu paylaştı. İşte 25 Şubat Cuma günü bölgede yaşanan dakika dakika son gelişmeler ve açıklamalar...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in Ukrayna''nın doğusundaki Donbas''a sabah saatlerinde özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyulmaya başlandı.

Kiev''in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mıkolayiv ve Odessa kentlerinde yerel saatle 04.50''den sonra art arda patlamalar yaşandı. Ülkenin farklı bölgelerinde Rus güçleriyle Ukrayna askerleri arasında çatışmalar gün boyu devam ederken, askeri müdahalenin faturası ağırlaşıyor.

21:50 -  Audi, Jaguar, Land Rover, BMW, Mercedes-Benz, Citroen ve General Motors, Rusya’ya araç sevkiyatını askıya aldı.

21:08 -  AB Yüksek Temsilcisi Borrell: AB, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov''u yaptırım listesine aldığını duyurdu. Kabul ettiğimiz paketle Putin rejimine ekonomik olarak büyük destek veren kişileri hedef aldık. AB yaptırımları Rusya''da enflasyonun yükselmesine neden olacak, endüstriye zarar verecek ve yabancı yatırımın azalmasına neden olacak. Mesele ne Ukrayna ne Avrupa, asıl mesele uluslararası hukukun ihlali. Borrell, "Rusya''nın hedefi açıkça Kiev''de kendine yakın bir hükümet kurulmasıdır" dedi. 

21:02 - Zelenskiy: Az önce ABD başkanı ile yaptırımların güçlendirilmesi, somut savunma yardımı ve savaş karşıtı bir koalisyon kurulmasını konuştuk. Ukrayna''ya verdiği güçlü destek için ABD''ye minnettarız.

20.30 -  Ukrayna Savunma Bakanlığı: Rusya odağını Kiev''e çevirdi ama başarıya ulaşamadı.

20:19 - Rusya Savunma Bakanlığı: 67 tank ve diğer zırhlı muharebe aracı, 16 çok namlulu roketatar sistemi, 87 adet özel askeri araç imha edildi.

20:05 - 

NATO liderler zirvesi sonrası açıklama yapıldı. Açıklamalar şöyle:

"Bugün, Avrupa-Atlantik güvenliğine karşı on yıllar sonra yöneltilen en büyük tehdidi tartışmak için bir araya geldik. Rusya''nın tam ölçekli Ukrayna işgalini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Rusya''yı askeri saldırısını derhal durdurmaya, tüm güçlerini Ukrayna''dan çekmeye ve seçtiği saldırganlık yolundan geri dönmeye çağırıyoruz. Bağımsız, barışçıl ve demokratik bir ülke olan Ukrayna''ya yönelik uzun süredir planlanmış olan bu saldırı vahşi ve tamamen sebepsiz ve haksızdır. Rusya''nın eylemlerinin neden olduğu trajik can kaybını, muazzam insani acıyı ve yıkımı esefle karşılıyoruz. Avrupa kıtasındaki barış temelden sarsıldı. Dünya, Rusya''yı ve Belarus''u eylemlerinden sorumlu tutacak. Tüm devletleri bu vicdansız saldırıyı kayıtsız şartsız kınamaya çağırıyoruz. Rus hükümetinin yalan yağmuruna kimse kanmasın.
Bu çatışmanın tüm sorumluluğu Rusya''ya aittir. NATO ve Müttefikler tarafından kendisine defalarca önerilen diplomasi ve diyalog yolunu reddetti. BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuku temelden ihlal etti. Washington Antlaşması''nın 5. Maddesine olan bağlılığımız katıdır. Tüm Müttefikleri korumak ve savunmak için birleşmiş durumdayız. Özgürlük her zaman baskıyı yenecektir. Rusya''nın eylemleri ışığında, NATO''nun caydırıcılığı ve savunma duruşu için gerekli tüm sonuçları çıkaracağız. Müttefikler Washington Antlaşması''nın 4. maddesi uyarınca istişarelerde bulundular. Tüm Müttefiklerin güvenliğini ve savunmasını sağlamak için gereken tüm önlemleri ve kararları almaya devam edeceğiz. İttifak''ın doğu kısmına savunma amaçlı kara ve hava kuvvetlerini ve deniz varlıklarını yerleştirdik. Kendimizi bir dizi beklenmedik duruma yanıt vermeye hazırlamak ve İttifak topraklarını güvence altına almak için, müdahale güçlerimizden yararlanmak da dahil olmak üzere, NATO''nun savunma planlarını etkinleştirdik. Şimdi İttifak''ın doğu kısmına önemli ilave savunma kuvvetleri konuşlandırıyoruz. Şimdi ve gelecekte İttifak genelinde güçlü ve güvenilir caydırıcılık ve savunma sağlamak için gerekli tüm konuşlandırmaları yapacağız. Önlemlerimiz önleyici, orantılı ve gerilimi tırmandırıcı değildir."

(HaberGlobal)

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar