Rusya'nın Transdinyester'e olası müdahalesi Avrupa'da domino etkisi yaratır mı paniği yarattı

Rusya'nın Transdinyester'e olası müdahalesi Avrupa'da domino etkisi yaratır mı paniği yarattı
Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgeler nedeniyle başlattığı savaş devam ederken, Avrupa'nın bir başka ülkesi daha Rus tehdidi altında yaşıyor. Moldova'nın doğusunda yer alan Transdinyester bölgesindeki Rus ayrılıkçılar bir Rus müdahalesi beklerken, olası müdahalenin Avrupa'da domino etkisi yaratmasından korkuluyor.

SONRAKİ HEDEFİ BELLİ OLDU: AVRUPA'DA DOMİNO ETKİSİ!

Ukrayna''da yaşanan savaş devam ederken, bir diğer Rus azınlık nüfusun yaşadığı Moldova''da da hareketli günler yaşanmaya devam ediyor. Son günlerde yaşanan saldırı haberleri ile gündeme gelen Moldova''nın doğusundaki Transdinyester bölgesindeki başlayacak olası bir savaşın Avrupa''ya pahalıya mal olacağı yorumları yapılıyor.

SIRADA MOLDOVA MI VAR?

Moldova toprakları içerisinde yer alan ancak tek taraflı bağımsızlık ilan eden Rusya destekli Transdinyester’de son günlerde yaşananlar ve yapılan açıklamalar, olayların tahmin edilenden daha büyük bir sonuç yaratabileceği konusundaki endişeleri artırıyor. Geçen hafta Rus General Rustam Minnekaev, Ukrayna’nın güneyi üzerinde sağlanacak kontrolün, Rusya’nın Transdinyester’e erişimini sağlayacağını vurgulamıştı. Bu sözler büyük ses getirirken, Rusya’nın Ukrayna’dan sonraki hedefinin Moldova olduğu konusunda düşünceleri kuvvetlendirdi.

Açıklama sonrası Transdinyester’de gerçekleştirilen “saldırılar” ise, bölgeyi iyice hareketlendirdi. Bölge yetkilileri saldırılardan Ukrayna’yı suçlarken, Kiev yönetimi ise Rusya’nın Donbas’ta olduğu gibi bir ‘sahte bayrak’ operasyonu düzenlediğini ve işgali yaymak için bahane aradığını belirtiyor.

ROMANYA İLE RUSYA KARŞI KARŞIYA GELEBİLİR

Moldova, etnik, tarihsel ve kültürel olarak Romanya’ya sıkı sıkıya bağlı bir ülke. Hatta iki ülkenin birleşmesi bile son dönemde gündeme geldi. Bu nedenle de, Rusya’nın resmen Moldova toprakları içerisinde bulunan Transdinyester’e olası müdahalesi yahut bu bölgeden Ukrayna’nın güneyine saldırı düzenlemesi, NATO üyesi Romanya’yı da işin içine sokabilir. Dolayısıyla bir NATO ülkesiyle karşı karşıya gelme ihtimali beliren Rusya’nın, son günlerde sıklıkla gündeme getirdiği ‘3. Dünya Savaşı’na imaları dayanıksız değil gibi görünüyor.

NATO yönetimi de Rusya’nın Ukrayna’da “ikinci aşamaya geçildiği” açıklamasıyla birlikte, daha uzun bir mücadeleye hazırlanıyor. Nitekim NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın, önümüzdeki yıllarda da Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadelesine destek vermeyi sürdüreceğini belirtti. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar