Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Reçeteye uyan önce geçer

Ekonomideki dalgalanma ve dolar-Euro kurlarının zirve yaptığı bu dönemden futbol piyasası da nasibini aldı. Bundan 5-6 sene önce transfer döneminde yıldız isimleri kadrolarına katabilen İstanbul takımları bile son dönemde geçtiğimiz bu döneme kıyasla daha dikkatli davranıyor. Kur artışı sonrası bu takımlar maliyeti yüksek oyuncuları kadrolarına katmak için kiralama formüllüne de sıkça başvurmaya başladı. Kiralık oyuncu hamlesi mantıklı görünse de bazı sıkıntıları barındırabiliyor. Özellikle takımlar kadrolarında birden fazla kiralık oyuncu barındırınca o oyuncu grubunun takıma olan bağlılık ve aidiyet seviyelerini istedikleri seviyeye çekemeyebiliyor. Ek olarak Avrupa dünya çapındaki turnuvalarda takımlarımızın başarısız ve istikrarsız oluşu transfer hedefindeki oyuncuların ülkemizi tercih etmesinde olumsuz etkisi oluyor. Bu yüzden transfer görüşmelerinde takımlarımız diğer Avrupa kulüplerine nazaran çok daha fazla maaş yükü sırtlamak zorunda kalıyor. Oyuncu fiyatlarının dünya piyasasında giderek arttığı bu dönemde Türk takımları değeri bilinen oyunculara sadece uzaktan bakmakla yetiniyor. Mümkün olduğunca genç potansiyelli oyunculara yönelmeliler. Özellikle İskandinav ve Balkan pazarındaki genç oyuncular maliyet ve potansiyel ligimiz için oldukça uygun ve mantıklı.

Evet gelelim Beşiktaş ve Galatasaray''dan sonra Fenerbahçe ve Trabzonspor''un şu ana kadar gerçekleştirdikleri transferlere. Fenerbahçe, Bruma, Joshua King, Lamine Diack, Tiago Cukur, Emre Mor, Willian Arão, Lincoln ve João Pedro''yu kadrosuna katarken Allahyar Sayyadmanesh, Ozan Tufan, Luiz Gustavo, José Sosa ve Mesut Özil ile yollarını ayırdı. Fenerbahçe''nin kadrosuna genel bir bakış attığımızda göze çarpan en önemli detay personel sayısı. Kadroda özellikle orta saha mevkisinde görev yapan oyuncu sayısı ciddi anlamda fazla. Ancak bu kalabalık rotasyondan çıkan ilk 11''in kalitesi bence halen istenilen kalitede değil. Halen net bir forveti olamayan sarı lacivertli takım Kim''i sattıktan sonra da stoper mevkisinde de kalite olarak geriye gitti. Serdar Dursun her ne kadar çalışkan ve faydalı bir oyuncu olsa da ligde ve Avrupa''da başarıya ulaşmak için daha üst seviye bir golcüye ihtiyacı var Fenerbahçe''nin. Ben kanat rotasyonu için yapılan Bruma ve Emre Mor hamlelerine de pek sıcak bakamıyorum. İki oyuncu da açık alanda verim verebilecek oyuncu kartlarına sahip. Fenerbahçe''nin ligde oynanan çoğu maça favori çıkacağını düşünürsek bu ikili kapanan takımlara karşı pek verimli olmayacaktır. Ve genç yıldız Arda''nın olduğu bölgede de büyük bir şişkinlik var. Umarım Arda, hak ettiği süreyi bulur ve gelişimini hızla sürdürür. Ciddi anlamda büyük bir potansiyel Arda mümkün olduğunca oynaması lazım.

Gelelim geçen seneyi şampiyon tamamlayan Trabzonspor''a. Şampiyon takım bu yaz en büyük hücum silahlarından Nwakaeme''yi kaybetti. Bu büyük kaybı en hızlı bir şekilde doldurmaya çalışan bordo mavili takım kadrosuna Trezeguet''yı katarak kâğıt üzerindeki eksikliği kapattı. Tabii Nwakaeme gibi bir oyuncunun yerine gelmek kolay olmayacaktır. Onun taraftar ve takım için yeri çok ayrıydı ama Trezeguet''de oldukça yetenekli ve kendini kanıtlamış bir kanat oyuncusu. Diğer transferlere bakacak olursak Eren Elmali, Dogucan Haspolat ve Jens Stryger Larsen kadroya eklenen oyuncular oldu. Geçen sene özellikle sol bek rotasyonundan büyük sıkıntı çeken Trabzonspor Eren ve Larsen hamleleri ile bu eksiğini yamamış gibi gözüküyor. Ancak Trabzonspor aylardır bariz bir şekilde eksikliğini çektiği sağ stopere halen bir oyuncu getirmiş değil. Kadrosunda 3 sol stoper barındıran takım Edgar''ın ayrılışı sonrasında aylardır bu mevkiyi dolduramadı. Hazırlık maçlarında da göze çarpan iki diğer eksiklik ise kanat rotasyonuna yazılabilecek seviyede az oyuncu olması. Buraya kesinlikle ekleme yapılmalı. Trabzonspor''un olası bir sakatlık durumunda eli oldukça sıkışacaktır. Diğer bir eksiklik ise orta sahada dinamizm yaratacak 6-8 numara. Orta saha rotasyonu bakıldığında sayı ve kalite olarak yeterli gözükse de Trabzonspor''un sahaya sürdüğü 2''li ya da 3''lü varyasyonda bariz bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Bu sorunu gideremezse bordo mavililer merkezi kaliteli ve tempolu takımlara karşı ciddi sıkıntı çekecektir. Transfer döneminin bitmesine halen daha var Fenerbahçe''de Trabzonspor''da bariz gözüken bu eksiklikleri için hamleler yapacaktır. Transfer dönemi sona erdiğinde yine genel bir bakış atacağım dört büyük takım üzerinde.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları