Putin'in darbeyi önlemek için Wagner'a verdiği vaadler ortaya çıktı

Putin'in darbeyi önlemek için Wagner'a verdiği vaadler ortaya çıktı
Rus paralı asker grubu Wagner'in başlattığı darbe girişimi, akşam saatlerinde Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in açıklamaları ile resmen son buldu. Kan dökmeden bitirilen darbede Putin ile Prigojin arasında geçen pazarlık Rus basınına yansıdı.

Rusya'nın Ukrayna savaşında büyük bir rol üstlenen paralı asker grubu Wagner, cephede özellikle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaşanan problemlerin ardından isyan etmişti.

ATEŞKESİN ŞARTLARI BELLİ OLDU

Dün örgütün lideri Yevgeniy Prigojin tarafından paylaşılan ses kaydında, Rus hükümetinin Wagner üslerini bombaladığı, bu nedenle Wagner'in direnişe geçtiği aktarılmıştı.

Darbe girişimi hakkında ilk kez sabah saatlerinde kamuoyuna açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, söz konusu girişime katılanların cezalandırılacağını belirtirken, savaş halindeki Rusya'ya böyle bir hamle yapılmasını 'vatana ihanet' olarak nitelendirdi.

Putin'in açıklamasına karşın Wagner birlikleri ilerleyişine devam etti ve Moskova'ya 200 km kala askeri birlikler Prigojin'in talimatıyla geri çekildi.

WAGNER, PUTİN'DEN GÜVENLİK GARANTİSİ ALDI

Prigojin, geri çekilişin gerekçesi olarak "kan dökülmesini engellemek' açıklamasında bulunsa da, uzmanlar ve Rus basını Putin ve Prigojin arasında dönen pazarlığı ortaya çıkardı.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko aracılığıyla yapılan pazarlıkların ardından iki isim uzlaşırken, Kırımlı gazeteci Gülsüm Khalilova ateşkes ilan edilmesi hakkında “Prigozhin'e Moskova'ya gitme fikrinden vazgeçmesi teklif edildi ve bunun için Wagner askerlerine güvenlik garantileri teklif ettiler. Ayrıca Shoigu ve Gerasimov ile sorunu çözme sözü verdiler.” ifadelerini kullandı.

gulsum.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar