Profesörden uyarı! Oruç ve diyabet ilişkisi, 3 grupta değerlendiriliyor

Profesörden uyarı! Oruç ve diyabet ilişkisi, 3 grupta değerlendiriliyor
Uzman Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, bu durumu açıklarken, "Diyabetik bireylerde, pankreastan salgılanan insülinin yetersiz olduğu için kan şekeri dengesi sağlanamaz. Oruç tutabilme durumu ise hastalığın tipine, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Atmaca, VM Medical Park Samsun Hastanesi'nde Ramazan ayında oruç ve diyabet hakkında bilgilendirme yaparken, halk arasında diyabetin genellikle kan şekeri yüksekliği olarak bilindiğini ancak aslında kan şekeri seviyelerinin aşırı yükselmesinden ziyade hayati tehlike arz edecek kadar düşebileceğini vurguladı. Diyabetin, kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Atmaca, sağlıklı bireylerde dengeli beslenmeye rağmen kan şekeri seviyelerinin normal seyrinde ilerleyebileceğini, ancak diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülinin yetersizliği nedeniyle bu dengeyi kurmanın mümkün olmadığını dile getirdi. Bu durumda, uzun süreli açlık durumlarında kan şekeri seviyelerinin ani bir şekilde düşebileceğini veya sağlıksız beslenme alışkanlıklarında ise aşırı derecede yükselebileceğini belirtti.

Orucun mevsim ve coğrafyaya göre değişen sürelerde gün boyunca açlık ve susuzluğun devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Atmaca, "Hangi hastanın oruç tutabileceği diyabet tipi, seyri ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, her diyabet hastasının durumu ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Bazı hastalar için uzun süreli açlık veya susuzluğa maruz kalmak uygun olmayabilir, ancak bazıları için uygun önlemler alınarak oruç tutmaları sağlanabilir" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar