Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

PKK ile Irak ordusu arasındaki çatışmaların arka planı…

Geçtiğimiz günlerde Irak''ta "İkinci Kandil" olarak tanımlanan, TSK''nın da birçok kez hava harekâtı düzenlediği, PKK''nın farklı örgütlerle faaliyetlerini yürüttüğü Sincar, Irak ordusu ile PKK''ya bağlı YBŞ arasındaki çatışmalara sahne oldu.

YBŞ''nin açıklamasına göre Irak ordusu, YBŞ''den, kontrolündeki bölgeleri terk etmesini istedi.

Yaşanan çatışmalarda bazı YBŞ bölgeleri Irak ordusuna geçtiyse de çatışmalar uzun sürmedi ve örgüt tarafından ateşkes sağlandığı açıklandı. Böylece Irak ordusu ele geçirdiği noktalardan geri çekildi.

Resmî açıklamada Irak ordusu, çatışmaların nedenini, "YBŞ''nin Sincar''a giden ordu personellerinin geçişine izin vermemesi, yolu kapatması" olarak tanımladı. Yani çoğumuzun umutları suya düştü.

Çünkü 2020 yılında PKK''nın Sincar''dan çıkarılması için BM gözetiminde Irak''ın kuzeyindeki bölgesel yönetim ile Bağdat hükümeti arasında bir anlaşma yapılmıştı.

Haklı olarak da anlaşmanın yürürlüğe girdiği konusunda az da olsa umutlanmıştım.

Sincar ve çevresinde öyle bir durum var ki çözülmesi için bazı dinamiklerin sarsılması gerekiyor.

Öncelikle PKK''nın Sincar''daki uzantısı YBŞ''nin yukarı bahsettiğim anlaşma kapsamında geçen sene bölgeye terk etmesi gerekiyordu. Ancak YBŞ bunu kabul etmedi.

Peki tam donanımlı Irak ordusunun YBŞ''yi çıkaracak gücü yok mu?

Tabii ki de var. Türkiye''nin her türlü baskısına rağmen Irak''ın adım atmamasının en büyük sebebi ne sizce?

Çok düşünmenize gerek yok, tabii ki de İran.

İran''a yakının ötesinde bağlı hareket eden Haşdi Şabi örgütü, YBŞ''yi koruyor ve YBŞ''nin nüfuz alanını sürdürmesini sağlıyor.

İran tıpkı Suriye''nin kuzeyinde yaptığı gibi Sincar''da da Türkiye''yi ''oyalayacak'', tehdit oluşturacak terör varlığını yaşatmak istiyor.

Yani özetle; Sincar''daki PKK meselesi Irak''ı da aşan, İran''ın Irak üzerindeki nüfuzu kırılmadan adım atılmasının güç olduğu bir konu. Haberleri okuyup olayları takip ederken bunu göz ardı etmeyin.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları