Piyasada hareketli günler! Elektriğe zam yolda

Piyasada hareketli günler! Elektriğe zam yolda
Elektrik piyasasında hareketli günler yaşanırken, elektriğe bir zam daha geleceği iddia edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) maliyet artışlarını engellemek için yeni formüller ararken Limak Holding enerji dağıtımından tamamen çıktı.

PİYASADA HAREKETLİ GÜNLER! ELEKTRİĞE ZAM YOLDA

Limak Şirketler Grubu’nun parçası olan Limak Yatırım, Uluğ Enerji Dağıtım ve Perakende Hizmetleri AŞ’nin İngiliz Actis’e satıldığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, hisse devri resmen tamamladı. Devre konu şirket, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerini içeren bölgede elektrik dağıtım ve perakende hizmetleri veriyordu. Limak, elektrik dağıtım işinden tamamen çıkmış oldu.

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da doğalgaz ve kömür gibi ithal enerji hammaddelerindeki maliyet artışlarının faturalara yansıtılmasını engellemek amacıyla “azami uzlaştırma” uygulamasını devreye soktu. Başlangıç olarak belirlenen azami uzlaştırma fiyatlarının; doğalgaz santralları ve ithal kömür santralları için (MW başına) 2500 TL, diğer santrallar için 1200 TL olduğu açıklandı.

"NAFİLE BİR ÇABA"

Cumhuriyet''te yer alan habere göre, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu üyesi Olgun Sakarya, “nafile bir çaba” olarak nitelendirdiği bu yeni sistemin çözüm olmayacağını söyledi. Kaynak planlaması yapılmadan, ithal kaynak bağımlısı bir yapıda zamların kaçınılmaz olduğuna işaret eden Sakarya, “Hem emtia fiyatlarındaki değişiklikler hem de döviz kurlarındaki artışlar maliyetleri artırıyor. Onlar da tarifeye yansıyor” dedi. Sakarya, “Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullananlar daha ucuza üretim yapıyor. Maliyetleri düşük, gelirleri daha yüksek. Onların gelirlerinin bir kısmından maliyeti yüksek olanlara kaynak aktarılacak” diye konuştu. 

DİKKAT ÇEKEN SİSTEM UYARISI

İthal kaynak bağımlısı üretim devam ettiği sürece zamlardan kurtulmanın olanaklı olmadığını dile getiren Sakarya, “Sistemi gözden geçirmek gerekiyor. Elektrik piyasasının yasada tanımlanmış ruhu sizlere ömür. Serbest piyasa, rekabetçi piyasa dedikleri, kutsadıkları yapı artık kendini çok farklı şekilde gösteriyor. Bu tür müdahaleler yasadaki serbest piyasa ruhuna aykırı işlemler” değerlendirmesini yaptı. Sakarya, ekonomik süreç böyle devam ettiği sürece “zammın hayatın bir parçası olacağını, döviz kurlarındaki artışın maliyetlere yansıyacağını, maliyetlerin de yurttaşın elektrik tarifesine geleceğini” söyledi.

"KREDİ SIKINTISI"

EMO Yönetim Kurulu üyesi Olgun Sakarya, elektrik dağıtım şirketleri konusunda da  “Bu şirketlerin kâr etmemeleri mümkün değil. Zaten bölgesel tekel konumundalar. Alternatifi olmayan bir yapı. Çoğu döviz kredilerle bu işlere girdi. Dolardaki yükseliş geri ödemelerini etkiliyor. Dağıtımda da üretimde de var bu sıkıntı. Elde ettikleri gelirleri başka alanlarda kullanıyorlarsa o zaman tabii ki sıkıntıya düşerler. Planlamayı iyi yapan zarar etmez” dedi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar