Petrol fiyatlarının uçacağı tarih ortaya çıktı… Dünyası Bankası araç sahiplerine acı haberi verdi!

Petrol fiyatlarının uçacağı tarih ortaya çıktı… Dünyası Bankası araç sahiplerine acı haberi verdi!
Dünya Bankası, İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmaların yayılmasıyla petrol fiyatlarında uçacağı tarihi paylaştı.

25’inci gününde İsrail-Filistin çatışmaları devam ederken Dünya Bankası’ndan Orta Doğu’daki çatışmaların yayılması durumunda petrolün varilinin uçacağı tarihi paylaştı.

“PETROLÜN VARİLİNİN FİYATI 150 DOLARI AŞABİLİR”

Dünya Bankası çatışmaların yayılması durumunda petrolün varilinin 150 doları (4.243 Türk Lirası) aşabileceğini aktardı.

Bu durum, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından yaklaşık 1,5 yıl sonra enerji ve gıda fiyatlarında büyük bir artışa yol açabilir.

PETROL KRİZİNE SEBEP OLABİLİR

Şu anda petrolün varil fiyatı 90 dolar civarında fakat fiyatın düşmesi bekleniyordu. Dünya Bankası tarafından hazırlanan kötü senaryolara göre bu durum 1970’lerdeki krize benzer bir petrol krizine sebebiyet verebilir.

GIDA FİYATLARI DA ARTAR

Dünya Bankası tarafından hazırlanan iyimser senaryoya göre petrolün varil fiyatının 81 dolara düşeceği belirtiliyor.

Dünya Bankası’nın Orta Doğu’da çatışmaların yayılmadığı iyimser senaryosunda ise petrolün varil fiyatının 81 dolara düşeceği belirtiliyor.

Dünya Bankası Ekonomisti Ayhan Köse de “Petrol fiyatlarının uzun süre yüksek seyretmesi kaçınılmaz olarak gıda fiyatlarını artırır” şeklinde konuştu.

Köse, “Ciddi bir fiyat artışı durumunda pek çok gelişmekte olan ülkede gıda enflasyonu artar – ki bu ülkeler halihazırda daha yüksek bir gıda enflasyonuyla mücadele ediyor. 2022 sonunda küresel nüfusun neredeyse yüzde 10’unu oluşturan 700 milyon kişi yetersiz besleniyordu" şeklinde ifadelere yer verdi.

“HEM PETROL HEM GAZ ARZININ SEKTEYE UĞRADIĞI BİR DÖNEM”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dünya Bankası Ekonomisti Indermit Gill, “Orta Doğu’daki son çatışma, 1970’lerden bu yana emtia fiyatlarında en büyük artışa yol açan olay olan Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından yaşandı” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu’daki çatışmaların küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerinin hâlâ hissedildiğini belirten Indermit Gill, hem petrol hem gaz arzının sekteye uğradığı bir dönemin on yıllardır yaşanmadığını, siyasetçilerin ihtiyatlı olması gerektiğini söyledi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırının ardından başlayan çatışmalar, bölgedeki boru hatlarının etkilenebileceği endişesi nedeniyle doğalgaz fiyatlarını artırmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar