Pandemi alışkanlıkları kalp rahatsızlıklarını tetikliyor!

Pandemi alışkanlıkları kalp rahatsızlıklarını tetikliyor!
Circulation dergisinde yapılan bir araştırma, kalp hastalığının hala dünya çapında 1 numaralı ölüm nedeni olduğunu bildirdi. Üstelik bilim insanları, COVID-19 pandemisinin neden olduğu yaşam tarzı kesintilerinin, zirvedeki bu acımasız koşuyu artıracağına inanıyor.

Houston, Teksas'taki Baylor Tıp Fakültesi'nde kardiyoloji doçenti Salim S. Virani, "COVID-19 ile başa çıkmanın olağanüstü koşulları, kalp hastalığı ve felç riskini artırdığı bilinen sağlıksız davranışları benimsemek de dahil olmak üzere yaşam biçimimizi değiştirdi" dedi. "Tam sonuçları muhtemelen gelecek yıllar boyunca hissedilecek." diyerek kalp sağlığının sürekli kontrol edilmesinin önemini vurguladı.

Sabah’ta yer alan habere göre; Birçoğumuz gibi, pandemi tarafından sağlıklı alışkanlıklarınızın bozulduğunu fark ettiyseniz ve kalp sağlığınız için endişeleniyorsanız, bunlar yaşamınızı düzene sokmanız için en önemli yerlerdir. Bu nedenle buna benzer endişelerinizi ortadan kaldırmak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Fakat günlük yaşamda basit olduğunu düşündüğünüz ve dikkat etmediğiniz alışkanlıklar, aslında kalbinizi mahvediyor. İşte dikkat edilmeyen o alışkanlıklar...

TANSİYONUNUZU KONTROL ETMEMEK

2018'de Amerikan Kalp Derneği, sağlıklı kan basıncı kılavuzunu 140/90'ın altından 120/80'in altına indirdi. Bu, 55 yaş üstü her 10 erkekten 8'inin teknik olarak yüksek tansiyona (hipertansiyon) sahip olduğu anlamına geliyor. Zamanla, hipertansiyon kan damarlarının duvarlarını zayıflatabilir ve kalp krizi riskinizi artırabilir.

İnme ve bunama da bu risklerin arasında yer alıyor. Riskinizi azaltmak için kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirin ve sağlıklı bir aralıkta nasıl tutacağınız konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyun. En büyük profesyonel ipuçları: Kalp-sağlıklı bir diyet yapın (Akdeniz veya DASH gibi), ideal kiloyu koruyun ve aktif kalın.

KOLESTEROL SEVİYENİZİ BİLMEMEK

Yaşlandıkça, vücut doğal olarak atardamarlarda birikebilen ve kalp hastalığı riskini artıran daha fazla kolesterol üretir. Uzmanlar, kolesterolünüzü her beş yılda bir kontrol ettirmenizi tavsiye ediyor. Daha yaşlı yetişkinlerin daha sık kontrol edilmesi gerekebilir. Toplam kolesterol seviyeniz, LDL ("kötü kolesterol") 100 mg/dL'den az ve HDL ("iyi kolesterol") seviyesi 60 mg/dL ile desilitrede (mg/dL) 200 miligramdan az olmalıdır.

Seviyenizi iyi durumda tutmak için doymuş yağ ve trans yağ oranı düşük bir diyet yapın, haftanın çoğu günü egzersiz yapın ve kilonuzu ideal aralıkta tutun. Kötü kolesterolünüz yüksekse, bunun nedeni beslenmeniz değildir. Doktorunuz kalbinizi sağlıklı tutmak için ilaç almanızı önerebilir. İlk adım kontrol ediliyor.

ÇOK FAZLA ŞEKER YEMEK

Kalbinizi mahvedebilecek tek şey kolesterol değildir. İster gazlı içeceklerde ve kurabiyelerde isterse de hiç beklemediğiniz işlenmiş gıdalarda, örneğin; hazır soslar nedeniyle çok fazla ilave şeker tüketmek kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür.

Eklenen şeker alımı, kan basıncına, vücut iltihabına, kilo alımına, diyabete ve yağlı karaciğer hastalığına yol açabilir, tüm koşullar kalp krizi geçirme şansınızı hızla artırabilir. Amerikan Kalp Derneği, yetişkinlerin günde 150 kaloriden (yaklaşık 9 çay kaşığı veya 36 gram) fazla şeker tüketmemesini tavsiye ediyor.

YETERİNCE EGZERSİZ YAPMAMAK

Pandemi çoğumuzu spor salonu rutinlerimizden dışarı çıkmaya zorlamadan önce bile, Amerikalıların sadece yüzde 20'si Amerikan Kalp Derneği'nin kalp sağlığı için haftalık egzersiz yönergelerini izliyordu: Haftada 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz ( veya 75 dakikalık yoğun egzersiz), artı haftada iki kez kas güçlendirici egzersiz. Kalbinin iyiliği için ayağa kalk ve hareket et, bu sadece bir blokta yürümek bile olsa. Biraz egzersiz hiç yoktan iyidir.

SİGARA İÇMEK

Son 14 aylık pandemi, stres seviyelerini oldukça yükseltti ve çoğumuzun baş etmek için sigara içmek gibi sağlıksız alışkanlıklar edinmesine neden oldu. Uzmanlar, sigara içmenin önlenebilir 1 numaralı ölüm nedeni olduğunu söylüyor.

Bunun büyük bir nedeni: Tütün dumanındaki toksinler atardamarlara zarar vererek kalp krizi riskinizi artırıyor. Alışkanlığı bırakmakta sorun yaşıyorsanız, doktorunuz yardımcı olabilir.

Üstelik hiçbir zaman geç değildir: 65-69 yaşları arasında sigarayı bırakan kişiler bile yaşamlarına 1-4 yıl ekleyebilirler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar