Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Oyun dünyasının derbisi sonuçlandı

2022 yılının son dönemecine girmiş bulunuyoruz. Klişe bir tabirle ''iyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bıraktık'' demek istemiyorum. Özellikle pandemi sürecinden sonra dünya genelinde insanların hayat planlamaları büyük sekteye uğradı. Salgınla iç içe yaşadığımız 1,5 senede yapamadığımız, kaybettiğimiz ve bıraktığımız onca şeyden sonra 2022 yılı diğer senelerden farklı bir anlam taşıdı bizler için. Bu süreç organlarımızın yanı sıra mental sağlığımız ve hayat düzenimizde de büyük izler bıraktı. Ama sonuçta bizler insanız. Bizi bildiğimiz diğer varlıklardan ayıran en büyük özelliklerden biri olan alışma ve uyum sağlama sayesinde bu zamana gelmeyi başardık. Fark etmesek de yavaş yavaş her şeye alışıyor ve yolumuza devam ediyoruz.

Her sene olduğu gibi bu yılın son ayında geride bıraktığımız yılın çeşitli kulvar ve kategorilerde en iyileri ve başarıları belirlenir. Bu kapsamda ''Oyun Dünyasının Oscarları'' olarak da nitelendirilen ve 2022''nin en iyi video oyunlarını onurlandıran The Game Awards 2022 ödül töreni geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Salgın sürecinden etkilenen sektörlerden olan dijital oyun sektöründe yıl boyu çeşitli sorunlar yaşandı. Sıkça oyun çıkış tarihleri değişti hatta bazı oyun projeleri iptal edildi. Tüm bu kargaşadan sonra büyük ve görkemli bir salonda düzenlenen tören geçtiğimiz yıllardaki seyircisiz etkinliklerden sonra farklı bir hava kattı izleyenlere. Bu senenin ödül töreninde iki büyük yapım karşımıza çıktı. God of War: Ragnarök ve Elden Ring. Bu iki dev yapım sevenlerini oldukça mutlu eden başarılı işlerdi. Özellikle Elden Ring, Soulslike oyun mecrasını bir ileri seviyeye taşıdı. Daha lineer ve sınırlı bir dünyası olan Soulslike oyunları görkemli bir açık dünyaya taşıdı. Adından oldukça söz ettiren birçok ögesi olan Elden Ring''e başlamak bile belli bir mental güç istiyor. Standart bir oyuncu için acımazsız ve oldukça çetrefilli olan bu oyun ufak tefek optimizasyon sorunları haricinde oldukça başarılı deneyim sundu insanlara. Elden Ring için yapılan en genel eleştirilerden biri son bossu oldu. Oldukça büyük ve savaşması zevkli olmayan bosslar her zaman tat kaçırmıştır. Ancak genele baktığımızda Elden Ring oldukça başarılı ve tatmin edici bir oyundu.

En iyi oyun ödülünü alma konusunda diğer büyük aday olan God of War: Ragnarök da hafızlarımızda daha taze kaldı. Piyasaya çıkalı yaklaşık 1 ay olan bu yapımın ülkemizde bile afişler ve reklamlar aracılığıyla iyi bir tanıtım süreci geçirdi. God of War serisi uzun süredir oyun piyasasında yer alan kült bir yapım. PS2,3,4 ve şimdide 5''te yer alan ender oyunlardan olan God of War. Toplam 8 oyundan oluşan serinin son üyesi olan Ragnarök adından da anlaşılacağı gibi İskandinav mitolojisinde geçiyor. Mitolojik ögeleri, aksiyon, savaş sahneleri ve ikonik anları ile God of War serisi akıllara kazındı. Ve Ragnarök''ta bu serinin önemli ögelerini yeni nesil grafiklerle iyi bir şekilde günümüze aktarmayı başardı. Ek olarak daha detaylı ve bol diyaloglu bir hikâye ağı var bu oyunda. Bu durum kimi aksiyon beklentisi yüksek olan oyuncunun canını sıksa da bence gayet yerindeydi.

Evet, iki büyük bütçeli, geniş kitlelere hitap eden yapımdan birisi sonunda en iyisi olarak açıklanacaktı. Ve uzun bekleyişin ardından bu senenin en iyi oyunu Elden Ring seçildi. Benim en iyi adayım da Elden Ring''ti. Sevilen ve başarılı Soulslike oyun tabirini açık dünya ile birleştirip başarılı bir oyun çıkarmak ciddi bir adım oldu Elden Ring için. İki oyunun da yapımcıları yeni oyunlarla gelecek dönemde karşımıza çıkacaktır. Belki de kısa süre içerisinde God of War Elden Ring''in yapımcısı FromSoftware''den rövanşı alma fırsatı yakalayacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları