Otobüs ve uçak biletlerine bayram zammı

Otobüs ve uçak biletlerine bayram zammı
21 Nisan Cuma günü başlayacak olan Ramazan Bayramı için yola çıkacak olanlar yine ekonomideki acı gerçekle karşılaştı. Bayram öncesi kara yolu ulaşımına yüzde 50, hava yolu ulaşımına ise yüzde 40 zam geldi. Bazı seferlerde otobüs ve uçak bileti arasındaki fark ise şaşırttı.

Selahattin Demirel / Günboyu

Ramazan Bayramı için tatil planı yapanları bu yıl da zam karşıladı. Günler öncesinden otobüs ya da uçak yolculuğu için bayram rezervasyonu yaptırmak isteyenler yine de zamlı biletlerden kurtulamadı.

Habertürk''ten Yiğitcan Yıldız''ın haberine göre, karayolu ulaşımında, bayram öncesi ve bayram haftası arasındaki tarihte fiyatların yüzde 50''nin üstünde değiştiği belirlendi.

FİYATLARA BAYRAM DÜZENLEMESİ

İstanbul Esenler Otogarı''ndan İzmir''e yapılacak bir otobüs yolculuğu 13 Nisan Perşembe günü 350 TL iken, bayram haftasının başlayacağı 14 Nisan Cuma günü aynı firmanın bilet fiyatı 500 TL''ye çıkıyor. Aynı otobüs biletinde 1 gün arayla yüzde 40''ın üstünde fiyat değişimi yaşanıyor.

Yolculuğun mesafesi arttıkça 1 günlük zam oranın da katlandığı görüldü. Örneğin, 13 Nisan Perşembe günü İstanbul Otogarı''ndan Bodrum''a yapılacak bir otobüs yolculuğu 450 TL iken, 14 Nisan günü aynı bilete yüzde 66''lık bir zam geliyor ve bilet fiyatı 750 TL''ye çıkıyor. Üstelik tüm otobüs firmaları aynı uygulamayı yapıyor.

AKARYAKIT BAHANESİ YOK AMA...

Otobüs bilet fiyatlarında akaryakıtın etkisi de büyük olurken otobüslerin kullandığı dizelde son 1 ayda ciddi bir zam yaşanmadığı gerçeği kendini gösteriyor.

Örneğin, 1 ay önce,yani 14 Mart tarihinde litre fiyatı 21.63 TL olan motorin, ay içinde 19.66 TL''ye kadar ucuzlarken, 11 Nisan itibariyle 21.1 TL''ye çıktı. Sonuç olarak, son 1 ayda motorin fiyatına 50 kuruşluk bir indirim geldi. Bu sebeple bilet fiyatlarındaki zam için akaryakıt bahanesi de bulunmuyor.

UÇAK BİLETİ ZAMMI OTOBÜSÜN GERİSİNDE

Benzer bir durum uçak biletleri için de geçerli. Örneğin, bir havayolu şirketinin 13 Nisan tarihinde İstanbul Havalimanı-İzmir Adnan Menderes Havalimanı arasındaki yolculuk bedeli öğlen saatlerinde bin 163 TL şeklinde. Aynı şirketin 14 Nisan tarihli benzer saatlerde aynı güzergahtaki bilet fiyatı ise 13 Nisan tarihi ile bire bir aynı olacak şekilde yine bin 163 TL.

Bu şirketin, aynı güzergahta bayram haftasındaki fiyatları ise bin 600 TL''ye kadar çıksa da zam oranın otobüs biletlerindeki oranın altında kaldığı görülüyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı''ndan İzmir''e yapılacak uçak yolculuğunda ise bir başka havayolu şirketi seçildiğinde 13 Nisan tarihinde bilet fiyatı bin 24 TL kadar. 14 Nisan tarihinde ise aynı yolculuk bin 400 TL''ye çıkıyor. Yani bu bilete de 1 günde yüzde 40 kadar zam geldiği anlaşılıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar