Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

ANALİZ

Ortaya çıkan trol çetesinin detaylarını açıklıyorum!

Değerli okuyucularım geçtiğimiz günlerde şok bir haberle sarsıldık. Haber de şuydu: Twitter, Türkiye'den 7 bin 340 hesabı manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığını açıkladı.

Bugünkü yazımda bu kapatılan trol çetesini özel bilgilerimle birlikte analiz edeceğim.

***

Bir ülke düşünün. Devlet destekli veya iktidardaki partinin arkasında durduğu trol çete ordusu kurulsun. Bu çete ordusu da ünlü veya ünsüz birçok isme itibar suikastları düzenlesin.

Bu trol çetesinin maaşları da tıpkı 657'ye tabi devlet memurları gibi vatandaşın vergisinden ödensin. Gelin bu ülkenin neresi olduğunu bana sormayın.

***

Trol çetesinin nasıl çalıştığını Konya'da birisi bana anlatmıştı.

Birincisi gönüllü sosyal medyacı veya reklamcı diyebileceğimiz profesyonel iş insanları var. Bunlar tamamen gönül esaslı. Ama bunlara iktidarın faydasının özel iş almakta yani çevre edinmekte olduğunu bana bu arkadaş anlatmıştı. Örneğin iktidara yakın bir iş adamının sosyal medyada TT olmasına yardımcı oluyorlar. Karşılığında da elbette ücret alıyorlar. Yetmedi. İktidarın içindeki bir politikacının da TT olması veya sosyal medyada öne çıkmasını da bu sosyal medyacı veya reklamcılar sağlıyorlar.

Bunlar trol mü? Elbette troller. Çünkü açtıkları sosyal medya hesapları sahte. Ve birçok sosyal medya hesapları var. Elbette bunları trol çetesine dahil edebiliriz. Çünkü itibar suikastlarında de bunlar görev yapıyorlar.

Sadece bu mu? Elbette hayır. İkincisi de bizim bildiğimiz klasik trol çetesi. Onların basına resimleri de düştü zaten. Ama detayları tam bilinmiyor. Ben bunu buradan açıklıyorum: Bu trol çetesine önderliği elbette yukarıda yazdığım profesyonel reklamcı veya sosyal medyacılar yapıyorlar. Bu arada bu sosyal medyacılar veya reklamcıların ofisleri şirketleri firmaları da var.

***

Yukarıda olayı yazdım. Şimdi de bu olayın analizine geçeyim.

Bunların muhalif isimlere de itibar suikasttı yaptıklarını biliyoruz.

İktidarın tabanında veya fanatik kesiminden sosyal medyayı çok kullanmayı bilen yok gibi. Veya az denilecek kadar olduğunu düşünelim.

Bu maaşlı trol çetesine ihtiyaç bu yüzden vardır.

***

Bu trol çetesi neler mi yaptı? Örneğin, ana muhalefet partisi liderini karalamak, iktidarın yaptığı yolsuzlukların üzerini örtmek vs… Hep bunlar, tamamen maaşlı bu trol çetelerinin işiydi.

Diğer bir örnek ise partiler kurulurken "Emir Pensilvanya'dan geldi" gibi yalan yanlış uydurma başlık açıp Twitter'dan TT yaptılar.

Buna benzer örnekleri yazarsak bu satırlar yetmez.

***

Rusya ve Çin gibi birçok otoriter rejimlerde trol çetesinin olduğunu konunun uzmanları açıkladı.

"Eğer Türkiye'de bunlar varsa ülkemiz de mi otoriter rejimle yönetiliyor?" diye sorarsam bir gazeteci olarak yanlış olmaz sanırım.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları