Dolar ve Euro’da deprem uyarısı

Dolar ve Euro’da deprem uyarısı
Ekonomist Onur Çanakçı, güncel ekonomik koşulları değerlendirdi. Vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu.

DOLAR VE EURO'DA DEPREM UYARISI!

Günboyu’nun ekonomi yazarı Onur Çanakçı, döviz durumunu, sosyal konut projesini ve borsada yaşananları yazısına taşıdı. 

Çanakçı şunları söyledi:

“FED''den başlayacak olursak, beklentinin üzerinde gelen enflasyon bitcoin ve altında ciddi anlamda bir değer kaybı yaşatsa da dolar dolu dizgin dünya piyasalarında değer kazanmaya devam ediyor, edecek de. Gelişmekte olan ülkelerin mevcut kırılgan yapıları göz önüne alındığında yerel para birimlerinin dolar karşısında tutunma ihtimali çok zor. 21 Eylül’de yapılacak olan faiz kararında beklenen %0,75 olmasına rağmen enflasyonu dizginleme adına 1.00 baz puan da sürpriz olmayacaktır. Kara Eylül kendini a dan z ye her kalemde hissettirmeye başladı. Zam zam zam zam... AKP''nin yapabildiği en temel hareket. Millet ne yer ne içer, nasıl barınır derdi olmaksızın sadece kendi ve oligarklarını düşünen bir yapı kurmada üstlerine yok. 21''inde FED arttırcağı faiz sonrasında dolar / euro paritesi 0.80-0,85 dolar lehinde açılacak. Avrupa para birimi Euro''ya bu değer kaybını yaşatan doların bizim ülkemizde yaşatacağı depremi tahmin etmek zor değil. Daha önce de belirtmiştim, enflasyon karşısında en değerli olan şeyimiz şu anda lira. Mevcut enflasyon ışığında baskılama politikası olmaksızın, doların olması gereken rakam 30-35 bandı.

‘VAH Kİ VAH!’

Gelelim tarihin en büyük sosyal konut projelerine. Kulağa hoş gelse de içinin boş olduğunu biliyoruz. Boş derken biz bu filmi 2019 senesinde yaşamıştık. Gene tarihin en büyük projesiydi. 100.000 daire 1-1.5 senede sahiplerine teslim edilecekti. Ne oldu? Yoksa o 100 bin konutu da yeni projeye mi eklediler. Kıymetli dostlar, bu proje olur mu, tabi ki olur... Etkisi olur mu elbette olur... AKP ile bu iş olur mu, tabii ki hayır. AKP kendine seçim yatırımı yapıyor, hem de kampanyayı millete hazine üzerinden ödeterek. Bugün 100 m2 lik bir daire maliyeti tam 1.400.000 lira. Bu rakamda arsa payı yok! Yani arsa payı da eklenirse bu rakam 2 milyon lirayı bulacak. AKP kaça satacakmış bu evleri. 800 bin lira, yani % 40’ına. Peki üzeri kimin cebinden karşılanacak? Tabii ki milletin. Resmen daha önceki zamanlarda yaptığı gibi insanları borçlandırarak, kendine mahkûm etmeye çalışacak. Madem millet bu kadar umurundaydı eyy AKP Somali''ye 1 milyar dolar yardım yapmadan, Suriyeli kardeşlerinin! Evlerinin müjdesini vermeden önce gerçekleştirseydin. Keşke 2019''da daha önceki müjdeni yerine getirseydin. Bu tarz projelerin bir tek amacı seçim yatırımıdır. Çaresizlik içinde çırpınmadır. Bu AKP milletin derdine derman olacaksa, vah ki vah…

‘ÇARE BELLİ’

Borsa ile ilgili de birkaç cümle etmek isterim. Manipülasyon ile idare edilmeyen bir İstanbul borsası kalmıştı, ona da el attılar. Borsaya giriş oluyormuş, yabancılar rağbet gösteriyormuş. Yahu yabancılar bu kadar rağbet etse sene başından beri 15 milyar dolarlık yabancı sermaye yurt dışına kaçmaz. Yerli yatırımcının ekonomi kanadının talimatı ile yurt dışından parasını döndürerek yabancı izlenimi vermesinden başka bir şey değil bu. Amaç, yerli yatırımcıya "gel gel" demek. Çünkü KKM elde patladı, dünya kadar zararı var, kuru düşüremiyorlar, KKM''deki hesaplar dolara dönecek diye. Borsa ile KKM''den kaçacaklara alternatif ve kendi fikirlerince palyatif çözüm bulmuşlar. Laik Türkiye’m. İlk seçimde oyumuza sahip çıkalım. Yeter algı ile yönetilen bu anlayış. Hem ekonomik hem de sosyokültürel olarak yıkım yaşayan ülkemizin tek çaresi, demokratik, adaleti bağımsız yapan, pragmatik çözümlerle ekonomi reformunu getiren, çağdaş bir yönetim anlayışıdır.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar