Omicron belirtileri değişti! İşte yeni semptomlar...

Omicron belirtileri değişti! İşte yeni semptomlar...
Koronavirüs salgınında insanlığı tehdit eden Omicron varyantının öksürük, burun akıntısı, yorgunluk, tat koku kaybı ve baş ağrısı gibi belirtilerine yenileri eklendi.

ABD''deki Staten Island Üniversite Hastanesi''nde Küresel Sağlık ve Acil Durum Departmanı direktörü olan Dr Cio-Peña Omicron ile ilgili pek çok kişinin merak ettiği soruya yanıt verdi.

OMİCRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

ABD''deki Staten Island Üniversite Hastanesi''nde Küresel Sağlık ve Acil Durum Departmanı direktörü olan Dr Cio-Peña Omicron ile ilgili pek çok kişinin merak ettiği soruya yanıt verdi. Dr Pena, Omicron semptomlarının ne zaman başladığı ve ortaya çıkan ilk semptomların neler olduğunu açıkladı. İngiliz Express gazetesinde yer alan habere göre, Pena Omicron''un ilk semptomlarının boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olma eğiliminde olduğunu belirtti.

YENİ SEMPTOMLAR EKLENDİ

Araştırmalar, koronavirüsün başka bir türü olan omicron''un soğuk algınlığına benzeyebilecek daha hafif hastalığa neden olduğunu gösteriyor. Kuzey Carolina''daki Atrium Health Wake Forest Baptist''te bulaşıcı hastalık uzmanı ve aşı uzmanı olan Dr. Katherine Poehling, aşağıdakilerin Omicron''un öne çıkan semptomları gibi göründüğünü söyledi: Öksürük Yorgunluk Tıkanıklık ve burun akıntısı Boğaz ağrısı Baş ağrısı Bunun yanı sıra doktorlar, önceki varyantlardan farklı olarak, tat ve koku kaybının nadir göründüğünü söylüyor. Omicron varyantının yaygın belirtileri arasına ciltte kızarıklık, döküntü ve kaşıntı da girdi.

OMİCRON VARYANTININ BULAŞ HIZI

Dünya Sağlık Örgütü''ne göre; Omicron varyantının, Delta da dahil olmak üzere diğer varyantlara oranla daha bulaşıcı olduğu düşünülse de konu hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. HASTALIK ŞİDDETİ Omicron varyantının hastalık şiddetini nasıl etkilediği hakkında henüz yeterince bilgi toplanmamıştır. Varyantın ilk tespit edildiği yer olan Güney Afrika''da hastane yatışlarında artış gözlenmiştir. Ancak bu artışın Omicron varyantından kaynaklanabileceği gibi enfekte kişi sayısının artmasından da kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Yeni tip koronavirüsün tüm varyantlarının, kişilerin hayatını kaybetmesine neden olacak kadar şiddetlenebileceği bilindiğinden Omicron varyantına karşı da gerekli önlemler alınmalıdır.

DAHA ÖNCE COVID-19 GEÇİRMİŞ OLMANIN ETKİSİ

Şu ana kadar elde edilen bilgiler, daha önce SARS-CoV-2 ile enfekte olmuş kişilerin, Omicron varyantı ile yeniden enfekte olma riskinin arttığını göstermektedir. Ancak bu konunun kesinleşmesi için daha kapsamlı verilere ihtiyaç vardır.

AŞILARIN KORUYUCULUĞU

Aşıların Omicron varyantına karşı hangi ölçüde koruyucu olduğuna dair henüz yeterince veri mevcut değildir. Ancak aşıların daha önce vakaların çoğunluğunu oluşturan Delta varyantına karşı etkili olduğu bilinmektedir. COVID-19'' a karşı, aşı dışında etkili bir önleyici ya da tedavi edici bir yöntem bulunmamaktadır. Dolayısıyla toplumun aşılanmış olması COVID-19''a bağlı ağır hastalığın ve ölümün önüne geçebilen tek yoldur. Ülkemizde de iki doz aşı olan ve ikinci dozun üzerinden 3 ay geçen kişilerin hatırlatma dozunu yaptırması, Omicron varyantına karşı korunmada önemlidir.

OMİCRON''UN YENİ BİLDİRİLEN SEMPTOMLARI NELER?

ZOE uygulamasının verilerine göre son zamanlarda Omicron hastalarında ishal, iştahsızlık ve karın ağrısı gibi gastrointestinal semptom bildirimleri arttı. Diğer taraftan, enfekte kişilerin üç klasik Covid-19 semptomunu, öksürük, ateş ve koku kaybı daha az bildirdi. Uzmanlar, bu geniş semptom yelpazesi nedeniyle hastalığı teşhis etmenin daha zor hale geldiğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar