Olası İstanbul depremi en çok hangi ilçeleri etkileyecek? Deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında tek tek açıkladı

Olası İstanbul depremi en çok hangi ilçeleri etkileyecek? Deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında tek tek açıkladı
Marmara'da beklenen İstanbul depremi en çok hangi ilçeleri etkileyecek? Fay hattında sıvılaşma ne demek? İstanbul'da hangi bölgelere özel önlemler alınmalı? İstanbul'da hangi bölgeler riskli? İstanbul’daki en güvenli bölgeler nereler? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, A Haber canlı yayınında İstanbul depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

GÜLSÜM ALPKIRAY / GÜNBOYU

Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler İstanbul'da olası bir deprem riskine çevrildi. Marmara’da olası bir deprem beklendiği uzmanlar tarafından sık sık hatırlatılıp uyarılarda bulunuyor. Peki olası bir depremde İstanbul'da en riskli ilçeler hangileri? Deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, A Haber canlı yayınında haritalar üzerinden İstanbul'un depremde en riskli ilçelerini tek tek açıkladı.

İSTANBUL'DAKİ EN RİSKLİ İLÇELER

AFAD, İstanbul'daki olası bir depremde en riskli ilçeleri daha önce açıklamıştı. AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre, İstanbul'un neredeyse tüm ilçeleri olası depremden etkilenecek ancak özellikle zemini daha kötü olan ilçeler depremi daha çok hissedecek. AFAD’ın açıkladığı ilçelere göre, özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecek.

Bu durumun nedenleri arasında bu ilçelerin faya yakınlığı, yapı stoğu, zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması yer alıyor.

İŞTE İLÇE İLÇE İSTANBUL'DAKİ RİSK DURUMU

Beylikdüzü ve Ataşehir: Nüfus yoğunluğunun ve yüksek katlı yeni binaların fazla olduğu ilçeler. Özel okullar da bu bölgede yoğunlaşmış durumda. Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçelerinin heyelan bölgesinde bulunmaları sebebiyle çökmeler gerçekleşebiliyor.

Esenyurt: Yüksek ve yoğun yapılaşma, artan nüfus ve göçmen yoğunluğu ile depremden etkilenme riski yükselen bir ilçe.

Silivri ve Tuzla: Aktif fay hattına yakın olmaları, alüviyon kalınlığının fazla olması ve zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler ile depremden yoğun şekilde etkilenebilecek ilçeler.

Bakırköy, Avcılar ve Zeytinburnu: Bu ilçelerin tamamının etkileneceği öngörülüyor. Özel, devlet ve şehir hastanelerinin, okulların bu ilçelerde yoğun olması, yapı stoğunun eskiliği, olası etkiyi artırıyor.

Adalar: Fay hattına yakınlık ve yapı stoğunun eski olması nedeniyle yüksek risk taşımakla birlikte nüfus ve yoğunluğunun azlığı, deniz ulaşım imkanlarının açıklığı, trafik problemi olmaması ilçeye ait diğer özellikler olarak ortaya çıkıyor.

Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Ümraniye ve Üsküdar: Kalabalık ve yoğun nüfuslu ilçeler olmaları ve kapanması muhtemel yollar nedeniyle müdahale sürecinde diğer ilçelere göre fazlaca zorluk yaşanabilecek ilçeler olarak değerlendiriliyor.

ZEMİN SIVILAŞMASI UYARISI

İstanbul'un birçok yerinde dere yatağı olduğunu belirten Ersoy, dere yatağındaki yapı stoklarının risk altında olduğunu belirtti.

Harita üzerinden risk durumunu anlatıp uyarılarda bulunan Ersoy, şunları söyledi: "Anadolu Yakasın'da, Tuzla, Kartal, pendik Kadıköy, Maltepe ilçelerinin kıyı kesimleri sıvılaşmaya müsait. Kadıköy'de Kurbağalı dere var. Burada sıvılaşma potansiyeli çok fazla. Kağıthane'de dere yatağı var, burada da sıvılaşma ihtimali yüksek."

Ersoy buna bağlı olarak, Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Bakıköy, Kağıthane, Üsküdar ve Kadıköy için önemli uyarılarda bulundu. Vatandaştan en çok gelen, 'nereye taşınmalıyız?' sorusuna ise Ersoy, "Bir yere taşınmayacağız. Bulunduğumuz yerde güvenli evler oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar