O ilden yılın ilk çeyreğinde 1,3 milyar dolarlık ihracat

O ilden yılın ilk çeyreğinde 1,3 milyar dolarlık ihracat
Türkiye'nin otomotiv ihracatında önde gelen illerinden biri olan Sakarya, yılın ilk üç ayında 1 milyar 336 milyon 256 bin dolarlık dış satış gerçekleştirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine dayanan AA muhabirinin derlemesine göre, ocak-mart döneminde ülke ihracatına yüzde 2,4'lük bir katkı sağlayan Sakarya; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından yedinci sıraya yerleşti.

Sakarya, yılın ilk çeyreğinde 129 ülke ve 9 serbest bölgeye toplamda 1 milyar 336 milyon 256 bin dolarlık ihracat yaparak önemli bir performans sergiledi. Bu dönemde, sektörel bazda en yüksek dış satışı yüzde 86,1'lik bir oranla otomotiv alanında gerçekleştirdi.

Kent, Toyota, TürkTraktör ve Otokar gibi önde gelen üretim tesislerine ev sahipliği yapmasıyla otomotiv sektöründe 1 milyar 151 milyon 226 bin dolarlık ihracat yaparak yükselişini sürdürdü.

Sakarya'nın en çok ürün gönderdiği ikinci sektör ise 36 milyon 755 bin dolarlık ihracatla demir ve demir dışı metaller oldu. Bunları sırasıyla 23 milyon 951 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 20 milyon 353 bin dolarla çelik, 17 milyon 61 bin dolarla makine ve aksamları, 16 milyon 809 bin dolarla da fındık ve mamulleri takip etti.

Sakarya'dan yapılan ihracatta en büyük pay Fransa'ya gitti. Ocak-mart döneminde Fransa'ya yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,4 artarak 185 milyon 997 bin dolara ulaştı. Sakarya'nın en fazla ihracat yaptığı diğer ülkeler arasında Birleşik Krallık, İtalya, Polonya ve Almanya bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar