Nuri Demirağ'ın torunu, dedesinin uçağını deneyimledi

Nuri Demirağ'ın torunu, dedesinin uçağını deneyimledi
Nuri Demirağ'ın torunu Prof. Dr. Banu Onaral, merhum dedesinin tasarladığı Nu. D36 uçağının sanal gerçeklik (VR) simülasyonunu deneyimledi.

Havacılık sektörüne tamamı yerli ilk eğitim ve yolcu uçaklarını kazandıran Nuri Demirağ'ın torunu Prof. Dr. Banu Onaral, merhum dedesinin tasarladığı Nu. D36 uçağının sanal gerçeklik (VR) simülasyonunu deneyimledi.

Türkiye'nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, (TEKNOFEST İstanbul) ikinci gününde, teknoloji tutkunlarını ağırlamaya devam etti.

Festivalde standı bulunan Teknopark İstanbul, TEKNOFEST İstanbul'a, Nuri Demirağ'ın tasarladığı ve Türkiye'nin ilk üretim ve tasarım uçaklarından biri olan Nu. D36 uçağının simülasyonu ile katıldı.

Festivalde Teknopark İstanbul standını ziyaret eden Nuri Demirağ'ın torunu Prof. Dr. Banu Onaral, stantta yer alan Nu. D36 uçağının VR simülasyonunu deneyimledi. 1930'lu yılların İstanbul'u üzerinde uçak kullanma deneyimi yaşayan Onaral, stanttaki gençlere hitap etti.

Merhum dedesinin Türkiye'de yenilikçiliği ve inovasyonu temsil ettiğini belirten Onaral, gençlere, "Tarihinizi okuyun." tavsiyesinde bulundu.

"ÖNCELİKLE OKUMALI, TARİHİNİZİ BİLMELİSİNİZ"

ABD'deki Drexel Üniversitesi'nde Biyomedikal Mühendisliği Bilim ve Sağlık Sistemleri alanında görev yapan Prof. Dr Onaral, pilotların zihinsel aktiviteleriyle uçuş kontrol sistemleri arasında etkileşimi hızlandıran sistemler geliştirdiklerini söyledi.

Teknopark İstanbul'un ve Türk sivil havacılık sanayisinin geleceğine inandığını ifade eden Onaral, şöyle konuştu:

"Uçak tasarlamak, yapmak, onu üretmek zor bir iş değil. Benim dedem bunu yıllar önce yapmayı başardı. Önemli olan insanların satın almak isteyeceği uçaklar üretmek, ticarileşmiş uçaklarla dünya piyasasında yer almak. Bunu da yapacak olan siz gençlersiniz. Teknoloji ve havacılık alanında önemli başarılara imza atmak için öncelikle okumalı, tarihinizi bilmelisiniz. Bu, size gerekli azmi ve heyecanı sağlayacaktır."

Onaral, havacılıkla ilgilenen gençlere, İsmail Yavuz tarafından yazılan "Mustafa Kemal'in Uçakları" ve Fatih Dervişoğlu'nun "Nuri Demirağ-Türkiye'nin Havacılık Efsanesi" kitaplarını okumalarını tavsiye etti.

onaral2.jpg

SİMÜLASYON OLABİLDİĞİNCE GERÇEKÇİ HALE GETİRİLDİ

Teknopark İstanbul kuluçka merkezi mezunlarından Orka şirketinin sanal gerçeklik ile hazırladığı oyunda, İstanbul'un gerçek yükseklik haritası kullanıldı. Simülasyona Nuri Demirağ'ın fabrikasının planları alınarak fabrika modellendi. İlgili fiziksel mekanın özellikleri, 1930'larda bulunduğu bölgeye yerleştirildi.

Deneyim, Nu D.36 isimli uçağın elde bulunan kaynaklardaki resim ve planlardan modellenip gerçek motor gücü ve uçuş bilgileri eklenerek olabildiğince gerçekçi hale getirildi.

Standı ziyaret eden gençler, VR başlık takarak uçağı 1930'ların İstanbul'u üzerinde uçurdu. Uçuşu başarıyla tamamlayanlara uçuş sertifikaları verildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar