New York'ta orman yangınlarının dumanını solumak ölümcül olabilir!

New York'ta orman yangınlarının dumanını solumak ölümcül olabilir!
Kanada, Ontario'da meydana gelen çok sayıda orman yangınından çıkan yoğun duman bulutları ABD sınırını geçerek milyonlarca kişinin hayatını tehdit etmeyi sürdürüyor. Ontario'da en az 63 orman yangınının giderek yayıldığı belirtiliyor.

Kanada’daki orman yangınlarının şiddetlenmesi sonrasında, Wisconsin ve Minnesota eyaletlerinde yaşayan milyonlarca kişi hava kirliliği tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Meteorologlar, uzun bir süre Kanada’daki orman yangınlarından en fazla olumsuz etkilenen kent olan New York’un yeniden yoğun turuncu dumanların etkisinde kalabileceğini, hava kalitesinin yeniden sağlıksız düzeye gelebileceğini belirttiler. Meteorologlar, turuncu dumanın New York ve ABD’nin doğu eyaletlerine perşembe akşamı ve cuma günü yeniden gelebileceğini ancak yeni duman dalgasının etkisinin geçen haftaki kıyamet sahneleri kadar kötü olmayacağını belirtti.

Meteorologlar, hava kalitesinin geçtiğimiz günlere oranla biraz daha kötüleşeceğini ancak geçen hafta, New York kentinin tarihindeki en kötü hava kalitesi olan hava kalitesinin tehlikeli seviyeleri yeniden yaşamayacağını öngörüyor. New York’taki solunan hava kalitesi bugünlerde hala en kötü kentler arasında sıralanıyor.

DUMANI SOLUMANIN SONUCU ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Turuncu dumanın yarattığı yoğun sis, New York, Philadelphia ve Washington DC gibi büyük metropol kentleri günlerce etkisi altına almıştı. Yoğun duman, yetkilileri okulları, hayvanat bahçelerini ve plajları kapatmaya zorlamış birçok kişi dışarıda maske kullanmak zorunda kalmıştı.

Bilim adamları, gezegen ısındıkça bu tür olayların devam etme olasılığının daha yüksek olduğu olduğunu, daha şiddetli ve sık orman yangınlarıyla karşı karşıya kalınabileceğini vurgulayarak, dumanın solunması halinde, akciğer dokusunun derinliklerine inebileceği, kan dolaşımına girebileceğini belirtiyorlar. Sağlık uzmanları, orman yangını sonucu ortaya çıkan dumanın, astım, kalp hastalığı ve diğer solunum yolu hastalıkları dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını tetikleyeceğini ve ölümcül sonuçlarla karşılaşılabileceği konusunda uyarılarını sürdürüyor. (VOA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar