New York borsası güne düşük seyirle başladı

New York borsası güne düşük seyirle başladı
New York borsası, ABD'nin büyüme verilerinin duyurulmasının ardından düşüşle açıldı.

Açılışta Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde değer kaybederek %1,06 düşüşle 38.052,09 puana geriledi. S&P 500 endeksi %1,02 azalarak 5.019,88 puana ve Nasdaq endeksi %2,15 kayıpla 15.375,26 puana indi.

ABD ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde beklenenden düşük bir büyüme kaydederken, pay piyasaları da açılışta negatif bir seyir izledi. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), 2024'ün ilk çeyreğinde %1,6 artış gösterdi. Bu, 2022'nin ikinci çeyreğindeki daralmanın ardından kaydedilen en düşük büyüme oranı oldu.

Yılın ilk çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi %3,4 artarken, gıda ve enerji harcamalarının hesaba katılmadığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de %3,7 yükseldi.

Analistler, büyüme beklentilerinin altında kalmasına rağmen enflasyonist baskıların devam ettiğini belirtti. Geçen yılın son çeyreğine göre artan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin sürekli enflasyon sinyalleri verdiğini vurgulayan analistler, bu durumun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını yakın zamanda düşüreceği umutlarını zayıflattığını belirtti.

Büyüme verilerinin ardından, ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi %4,74'e yaklaşırken, geçen yıl kasım ayı başından beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Fed'in eylülde faiz indirimlerine başlama olasılığının %44'e gerilediği para piyasasındaki fiyatlamalara ek olarak, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 20 Nisan ile biten haftada bir önceki haftaya göre 5 bin azalarak 207 bine düştü.

Analistler, işsizlik maaşı başvurularındaki azalmanın iş gücü piyasasının hala sıkı olduğuna işaret ettiğini belirterek, bu durumun Fed'e enflasyonla mücadelede faiz indirimlerini erteleyebileceğini ifade etti.

Kurumsal açıdan, piyasaların kapanışından sonra yayımlanan bilançosunda yılın ikinci çeyreği için düşük gelir tahmini bildiren Meta'nın hisseleri %14 değer kaybetti. Gelir beklentilerini karşılayamayan IBM'nin hisseleri de neredeyse %10 düştü.

Analistler, bugün yayımlanacak Microsoft, Alphabet ve Intel gibi teknoloji şirketlerinin finansal sonuçlarının da yatırımcıların odak noktasında olduğunu belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar