NATO’nun ‘geri dönüş’ zirvesi

NATO’nun ‘geri dönüş’ zirvesi
NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, yarın kısa ancak İttifak açısından son derece önemli bir zirve için Brüksel’de bir araya gelecek.

Brüksel’de yarın yapılacak NATO zirvesinde liderleri, NATO 2030 adlı vizyon belgesinden yeni stratejik konsepte, Çin’den Rusya’ya, iklim krizinin güvenliğe etkisinden terörle mücadeleye kadar geniş yelpazeye yayılan çok sayıda konu başlığı bekliyor.

ZİRVE İÇİNDE ZİRVE

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği, ABD Başkanı Joe Biden’ın ilk NATO zirvesi olacak yarınki toplantıda örgütün önümüzdeki on yıllık dönemde izleyeceği yol haritası şekillendirilecek.

Zirve, bir bakıma ‘NATO geri döndü’ mesajı niteliğinde olacak. Salgın nedeniyle NATO çatısı altında uzun süredir yüz yüze görüşemeyen liderler arasında yapılacak ikili temasların çoğu da zirve içinde zirve kıvamında olacak.

ABD’DEN GÜÇLÜ BAĞLILIK MESAJI

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde darbe alan transatlantik ilişkilerin eski ayarlarına döndürülmesi açısından önemli olan zirvede Biden’ın İttifak’a bağlılığını teyit etmesi bekleniyor.

Savunma harcamaları için belirlenen hedefi teyit edecek olan liderler, çekilmenin sürdüğü Afganistan’a nasıl destek olunacağını da görüşecekler.

Ayrıca NATO’nun, Çin ve Rusya konusunda sert tavır takınması öngörülüyor. (Güven Özalp/Hürriyet)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar