Murat Sururi Özbülbül’den kritik uyarı: Kurtulamazsınız!

Murat Sururi Özbülbül’den kritik uyarı: Kurtulamazsınız!
Günboyu Gazetesi’nin ekonomi yazarı Murat Sururi Özbülbül, “Bütün bu yanlış politikalardan vazgeçip bütçe disiplini sağlanmadan ne yaparsanız yapın para basmaktan, enflasyona sebep olmaktan kurtulamazsınız” diyerek iktidara ekonomi uyarısında bulundu.

MURAT SURURİ ÖZBÜLBÜL: KURTULAMAZSINIZ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde indirim yapılacağını açıklamıştı. Nebati ayrıca, diğer zincir marketlerin de bu indirim furyasına katılması gerektiğini aktarmıştı.

Bu konuyu ve enflasyon ile bütçe il ilgili bazı konuları değerlendiren ekonomist Murat Sururi Özbülbül, “Erdoğan''dan ekonomik popülizm” isimli bir yazı kaleme aldı.

Günboyu’ndaki köşesinde Özbülbül şunları aktardı.

"Ama dert vatandaşa ucuz gıda ulaştırma olmayınca birilerini günah keçisi ilan edip, şeytanlaştırarak suçu sırtından atmak olunca böyle algı operasyonlarına girişiliyor. Bu noktada olağan günah keçisi, zincir marketler oluyor elbette. Recep Bey de böyle yaptı ve son konuşmasında suçu zincir marketlere attı ve "Koyun, kuzuda yüzde 25 indirim yaptık. Pazartesi gününden itibaren büyük başta da yüzde 30-35 indirim. 40 çeşit üründe Tarım Kredi Kooperatiflerinde ciddi manada indirime gidiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri''nden alışverişlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Şekerinden pirincine kadar, zeytinyağı, ayçiçeği yağına kadar aklınıza ne gelirse bunları alabilirsiniz. Piyasaları böylece daha da rahatlatacağız. Bazı zincir marketler kendilerini buna göre ayarlayacak" şeklinde konuştu. İşin açığı bu tip ekonomik popülizmin enflasyonu kontrol altına almakta, hayat pahalılığını engellemek ve yoksulluğu azaltmakta zerrece faydası olmayacaktır. Bu tip yöntemler Türkiye''de de başka ülkelerde de çok denendi ve hiç birinden de netice alınamadı. Sevgili okurlarım şunu hiç unutmayınız; enflasyon iktidarlar tarafından bilinçli olarak tercih edilen ve uygulanan enflasyonist politikalar sonucunda ortaya çıkan bir ekonomik olgudur. İktidarlar bu politikaları yükümlülüklerinden kurtulmanın kolay yolu olduğu için seçerler, üstelik sadece kendilerinin değil enflasyona konu olan para birimi cinsinden borçlanmış olan kesimleri de yükümlülüklerinden kurtarmayı amaçlarlar. Türkiye''de enflasyonun patlamasının ilk sebebi, Türk Lirası ile KGF destekli kamyon kamyon kredi almış olan firmaların batmasını ve batan bu firmaların bankacılık sektörünü de batırmasını engelleme çabasıdır. İkinci sebep ise bütçe gelirlerinin kamu harcamalarına yetmemesi, bütçe açıklarını para basarak kapatmanın bir yöntem olarak benimsenmesidir.

Olağanüstü büyük bütçe açıklarına yol açan temel etkenler ise şunlardır:

Türkiye ve Suriye''de 9 milyon Suriyeliye bakmak, mantıksız mülteci ve göç politikaları.

Yap İşlet Devret yöntemi ile yapılan ulaştırma, enerji ve sağlık projelerinin yarattığı giderler.

3. Maceraperest dış politikanın yol açtığı askerî harcamalar.

4. Heveskâr dış politikalar yüzünden yapılan yurt dışı yardımlar.

5. Kamuyu sarmış bulunan büyük israf.

6. Son olarak eklenen ve ne boyuta ulaşacağı öngörülemeyen Kur Korumalı Mevduat harcamaları.

Bütün bu yanlış politikalardan vazgeçip bütçe disiplini sağlanmadan ne yaparsanız yapın para basmaktan, enflasyona sebep olmaktan kurtulamazsınız. Bu yüzden iktidarı popülist ekonomi politikalarını bir kenara bırakıp gerçekçi olmaya gerçekçi çözümler üretmeye davet ediyorum."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar