Münih'te ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Çinli mevkidaşı Wang, biraraya geldi

Münih'te ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Çinli mevkidaşı Wang, biraraya geldi
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Almanya'da yaptığı görüşmede, "Çin ile ABD arasında sağlam, istikrarlı ve sürdürülebilir ilişkiler geliştirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün akşam Almanya'da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı kapsamında bir araya geldi. Wang Yi, görüşmede Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ABD Başkanı Joe Biden arasında Kasım ayında San Francisco'da gerçekleşen görüşmede alınan kararların uygulanmasının önemine vurgu yaptı. İki ülke arasında sağlam, istikrarlı ve sürdürülebilir ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Wang, tarafların karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan iş birliği ilkelerine bağlı kalması gerektiğini dile getirdi. Wang ayrıca, ABD'nin Çin'in kalkınmasını objektif ve makul bir şekilde değerlendirmesini ve Çin'e yönelik olumlu ve pragmatik bir politika izlemesini talep etti. Biden yönetiminin taahhütlerini somut eylemlerle yerine getirmesini beklediklerini ifade etti.

"TAYVAN, ÇiN TOPRAKLARININ PARÇASI"

Tayvan konusuna da değinen Wang, "Dünya üzerinde sadece bir Çin var ve Tayvan, Çin topraklarının bir parçasıdır. Bu, Tayvan sorununun gerçek durumudur. Statükoyu değiştirmeye çalışanlar, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı eylemler ile dış güçlerin suç ortaklığı ve desteğidir" şeklinde konuştu. Çinli Bakan, "ABD, Tayvan Boğazı'nda gerçekten istikrar arıyorsa 'Tek Çin' ilkesine ve Çin ile ABD arasındaki üç ortak bildiriye bağlı kalmalı, Tayvan'ın bağımsızlığını desteklememe taahhütlerine uymalıdır" ifadelerini kullandı. Wang Yi ayrıca ABD'yi Çinli şirketlere ve bireylere yönelik "yasa dışı yaptırımlarını" kaldırmaya çağırdıklarını vurguladı.

8541.jpg

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, görüşmenin "samimi, kapsamlı ve yapıcı bir görüşme" olduğu belirtildi. İki bakanın, beşeri temaslar ve personel değişimi konularında fikir alışverişinde bulunduğu ve farklı alanlardaki diyalog ve iletişimi sürdürme konusunda mutabık kaldığı ifade edildi. Ayrıca, Çin ile ABD arasında uyuşturucuyla mücadele iş birliği çalışma grubunun faaliyetlerinden övgüyle bahsedildi.

Tarafların dış politika, Asya-Pasifik ile ilgili konular, denizlerle ilgili meseleler ve yapay zeka alanlarında diyalog ve istişareyi ilerletme, iki ordu arasındaki iletişimi sürdürme konularında da anlaştıkları vurgulandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Münih Güvenlik Konferansı oturum aralarında Çin Dışişleri Bakanı Wang ile bir araya geldik. Orta Doğu, Kuzey Kore ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı da dahil olmak üzere bazı ikili, bölgesel ve küresel meselelere ilişkin samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ABD Başkanı Joe Biden'ın San Francisco'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi çerçevesinde yapay zeka, fentanil ve ordular arası iletişim gibi konularda uzlaşılar sağladıkları biliniyor. İki ülkenin oluşturduğu uyuşturucuyla mücadele çalışma grubunun ilk toplantısı Ocak ayı sonunda Pekin'de gerçekleşmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar