Moody's Türkiye'nin görünümünü pozitife çevirdi

Moody's Türkiye'nin görünümünü pozitife çevirdi
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu B3 olarak teyit edip, not görünümünü ''pozitif''e çevirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak onayladı ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Yapılan değerlendirmede, Türkiye'nin ekonomi politikalarında belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüşün etkili olduğu ifade edildi.

Moody's tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "B3" olarak teyit edildiği, ancak daha önce "durağan" olan not görünümünün "pozitif" olarak revize edildiği belirtildi. Bu değişikliğin temel nedeninin, Türkiye'nin ekonomi politikalarında önemli değişikliklere gitmesi ve özellikle ortodoks para politikasına yönelmesi olduğu ifade edildi.

Açıklamada, manşet enflasyonun kısa vadede artabileceği, ancak enflasyon dinamiklerinde değişiklik işaretlerinin görüldüğü ve para politikasının güvenilirliğinin yeniden kazanıldığı vurgulandı. Parasal sıkılaştırmanın aynı zamanda Türkiye'nin dış dengesizliğini azaltma ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini yeniden yapılandırma olasılığını artırdığı belirtilerek, bu durumun ülkenin dış şoklara karşı direncini artırabileceği kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye'nin dış açığındaki azalmanın 2024'te hızlanmasının beklendiği ve dış açığın yıl toplamında 40 milyar doların altında olmasının öngörüldüğü ifade edildi. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu etkileyebilecek faktörleri de sıralayarak, mevcut para politikası duruşunun yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi, büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizliklerin azalmasına dair kanıtların görülmesi durumunda ülkenin notunun yükseltilebileceğini belirtti.

Ayrıca, derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, pozitif görünümün dikkate alındığında Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesinin pek olası görünmediği ifade edildi. Moody's, daha önce 12 Ağustos 2022'de Türkiye ekonomisine dair takvim dışı bir değerlendirme yapmış ve kredi notunu "B3" olarak güncellemişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar