Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan kritik Montrö Boğazlar açıklaması

Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan kritik Montrö Boğazlar açıklaması
Montrö tartışmalarına değinen tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Montrö çok önemli bir şey. Katiyen taviz veremeyiz, itaatsizlik yapamayız" açıklamasında bulundu.

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ukrayna''nın Türkiye''ye yönelik Montrö talebiyle ilgili olarak "Karadeniz ülkeleri kendi limanlarına dönmek şartıyla girer çıkar, buna deniz kuvvetleri dahil. Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok" dedi.

Tarihçi İlber Ortaylı, katıldığı televizyon programında Rusya''nın Donbass operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Habertürk''te katıldığı programda, Rusya''nın Ukrayna''ya yönelik askeri müdahalesi sonrası başlayan Montrö Boğazlar Sözleşmesi tartışmalarını yorumlayan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Montrö çok önemli bir şey. Katiyen taviz veremeyiz, itaatsizlik yapamayız. Çünkü doğrudan doğruya yıkılan imparatorlukta, işgal edilen imparatorlukta boğazların düştüğü aşağılık durumdan çıkışın hikayesidir" dedi.

Ortaylı, "Çok NATO''cu, çok Amerikancı görüşler demode şeylerdir. Bu gibi tiplere ''Siz hala büyükannenizin siyasetiyle mi gidiyorsunuz?'' demek lazım" ifadelerini kullandı. Ortaylı, "Montrö bizim için çok önemli" diyerek, Ukrayna''nın Türkiye''ye yönelik ''Boğazları kapatma'' talebiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Karadeniz ülkeleri kendi limanlarına dönmek şartıyla girer çıkar, buna deniz kuvvetleri dahil. Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok, bunu tabii tutuşan Ukrayna söylüyor ama bu mümkün değil. Buna itaatsizlik halinde ciddi bir şekilde Montrö''yü kendimiz ihlal etmiş oluruz. Montrö ile Türkiye''ye güvenilir bir bekçilik veriliyor. Dışişleri bakanımız da, ''Biz Montrö''yü burada kullanamayız" dedi. Bunlar Karadeniz''in taraf devletleri, kimsenin geçişini engelleyemeyiz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar