Milyonlarca EYT'li için kritik gün: Kabine toplanıyor EYT yasalaşıyor!

Milyonlarca EYT'li için kritik gün: Kabine toplanıyor EYT yasalaşıyor!
Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT tasarısı için hayati gün yarın. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın Beştepe'de toplanacak. Toplantının ana gündemlerinden biri ise EYT tasarısı.

EYT BEKLEYENLER DİKKAT: CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ EYT İÇİN TOPLANIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıdan EYT''liler için nihai karar çıkması bekleniyor. Asgari ücret zam pazarlığında gelinen durum da toplantıda ele alınacak. 

 

Beştepe''deki toplantıda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin son durumun masaya yatırılması bekleniyor. EYT''ye ilişkin son verilerin ilgili bakanların sunumuyla toplantıda ele alınacağı belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in devam eden asgari ücret görüşmelerinde son durum hakkında kabineye bilgi vermesi de beklentiler arasında. Ekonomideki son gelişmeler, yurt içi ve yurt dışında süren terörle mücadele operasyonları da kabinenin önemli başlıkları arasında olacak.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası ocakta yürürlüğe girecek. Ocak ayının sonuna kadar başvurular yapılacak, maaş hesaplamaları da 1 Şubat itibarıyla olacak. EYT''lilerin maaş hesabına, ocaktaki emekli maaş artışı da etki edecek. 8 Eylül 1999 ve öncesinde SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı''ndan herhangi birinde sigortalı çalışmış olanlar EYT kapsamında bulunuyor.

5 BİN GÜNDE EMEKLİLİK YOLU AÇILACAK

Eğer EYT çıkmamış olsaydı, 5900 gün üzerinden emekli olunacaktı. Sadece prim günü koşulları farklı. 1999 öncesinde SSK''lı kadınlar 5000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresine tabi iken Emekli Sandığı iştirakçisi kadınlar 7200 prim gününü tamamlamak zorunda. Eğer çıkartılacak EYT yasası ile 1999 öncesindeki prim günü ve sigortalılık süresi koşulları ile emeklilik hakkı getirilirse, Emekli Sandığı''na tabi kadınlar 7200 günü, erkekler ise 9000 günü tamamladıkları tarihten itibaren EYT''den yararlanırlar.

1999 ÖNCESİ SSK''LI MEMURLAR YARARLANABİLİR Mİ?

İlk sigortalı olduğu tarih Eylül 1999''dan önce olanlara yönelik bir düzenleme olacak. Bu tarihten önce sigortalı olan kadın çalışanlar 20 yıllık çalışma ve 5 bin gün prim günü tamamlarsa düzenlemeden yararlanacak. Eylül 1999''dan önce sigortalı olan erkek çalışanlar; 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim günü doldurmuşsa emekli olacak. Düzenlemeden yararlanmak için çalışma süresinin ve 5 bin prim günün doldurulması şart. Hizmet süresini doldurmayanlar ve prim gün sayısı eksik olanlar düzenlemeden yararlanamayacak.
 

ORTALAMA SAYI 2.000.000

2023 Ocak ayı içerisinde yürürlüğe alınması beklenen EYT düzenlemesi; 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta primi ödenmeye başlanan kişileri kapsayacak. Beraberindeki diğer bir zorundalık ise; prim gün sayısı ile birlikte çalışma yılının doldurulmuş olması gerekiyor.

Geçtiğimiz gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM yaptığı konuşmada; “Oldukça kapsamlı bir çalışmayı titizlikle yürütüyoruz. Şüpheniz olmasın. İlk etapta ortalama 2.000.000 kişi emekli olabilir” demişti. 

EYT İÇİN KRİTİK UYARI YAPILDI! 

 

Milyonlarca vatandaş emekliliğe kavuşabilmek için gözünü, kulağını gelecek olan haberlere odaklamış durumda. 

Ancak EYT den faydalanmak ve hak kaybı ile karşı karşıya kalmamak için dikkat etmeniz gereken birkaç prosedür söz konusu. 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Akay; "Çok yoğun bir talep olacak. Dolayısıyla haklarınızın zayi olmaması ve bir an önce haklarınıza kavuşabilmeniz için bazı işlemleri yapmanızda fayda var. E-devlet üzerinden girebilirsiniz, hem 4A yani SSK dediğimiz eski, hem 4B yani eski Bağkur dediğimiz, hem de 4C kamu görevlilerinin hizmet dökümlerine bakmaları gerekiyor. Orada doğum tarihleri doğru mu, ilk işe girişleri doğru mu, daha sonra hizmet dökümlerinde çalışma gün sayıları doğru mu. Bunları birçok vatandaşımız bilemiyebiliyor. EYT çıktığında milyonlarca başvuru olacak bunları düzeltmeleri mümkün değil daha sonra. Onun için mümkünse bir an önce e-devlet üzerinden bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli. Hata varsa eğer bir an önce bağlı oldukları il müdürlüklerine gidip düzelttirmeleri gerekiyor. Yoğunluk başladığı zaman bunu yapamazlar. Borçlanmalar çok önemli. Kadınların doğum borçlanmaları, erkeklerin askerlik borçlanmaları. Borçlanmalarını e-devlet üzerinden yapabiliyorlar. Borçlanma talebini yapabilirler, birden fazla kurumda yani hem SSK''lı hem Bağkur''lu hem emekli sandığı olarak çalışmışsanız bunların birleştirilmesi gerekiyorsa e-devlet üzerinden birleştirmeyi gerçekleştirsinler. Prim ödeme gün sayınızı yeterli görmüyorsanız, askerliği borçlanmanız lazım." ifadelerini kullandı.” Diyerek dikkatleri üzerine topladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar